dilluns, 17 de novembre del 2014

SAÜC, saüquera.

(Sambucus nigra) 
Castellà: saúco; Euskera: intxusa; Portugues: sabueiro, xabucu;
Francès: sureau noir; Occità: sambuc, suec;
Italià: sambuco; Anglès: elder; Alemany: holunder.  

Família CAPRIFOLIÀCIES. Floreix: Abril/Juny.
Alçada: fins 10 m.
Marges, zones de ribera.
Medicinal, alimentari, cosmètic, màgic.



Descripció: Arbust de 4 0 5 mtrs, que pot arribar a ser arbre 8-10 mtrs, d’alçada.
Les fulles  oposades amb 5 o 7 folíols lanceolats i dentats.
Les flors blanques de 4-5 mm, tenen 5 lòbuls i 5 estams i s’ajunten en corimbes.
El fruit és una drupa esfèrica d’uns 5 mm, i quan està madura és negre.


Aplicacions mèdiques:
INFECCIONS, FEBRE, INFLAMACIONS, DEPURAR, PER FER SUAR.

·         En infusió sobre tot se n’utilitzen les flors ( 25 grs/ ltr, d’aigua ) 3 o 4 tasses/dia. També s’utilitzen les fulles ( 10-15 grs/ltr, ) també 3 o 4 tasses/dia, però tenen una fortor no massa agradable.
Ajuda en refredats, grips, tos, i malalties infantils perquè fa eliminar toxines i fa baixar la febre.
La infusió de flors o de fulles però més concentrada – doble quantitat de grams – serveix per fer glopejar fa mal el coll, o la boca està irritada; per rentats d’ulls quan hi ha conjuntivitis, i també en problemes de pell tipus furóncols, varicel·la...a la pell a més de rentats també es pot fer amb compreses. 

·         En decocció s’utilitza la segona escorça ( de 70 a 100 grs/ltr, ) 3 tasses/dia com a purgant i diürètic.
·         Els fruits es poden menjar frescos però amb molta moderació doncs amb molta quantitat poden ser força indigestos.
La manera de preparar-los és en xarop o en melmelada. 


COM PREPARAR EL XAROP:
1 part de suc dels fruits del saüc i 2 parts de mel. Cal fer-ho bullir a foc lent perquè no es perdin les vitamines – és molt ric en vitamina C – fins que quedi una consistència de xarop; després cal colar-lo.
Se’n poden prendre de 3 a 6 cullerades al dia. És tonificant i una mica laxant.

COM PREPERAR LA MELMELADA:
Rentar 1 part de fruits de saüc (si es vol treure la llavor cal passar primer per un passapuré) i afegir ¾ parts de sucre. En posar-ho al foc s’hi pot afegir un tros de canyella i una mica de pela de llimona, fins i tot s’hi pot afegir una miqueta de conyac. Ha de bullir amb foc molt lent i cal anar remenant perquè de seguida ve espès. Està al punt quan en tirem una gota sobre el marbre i queda en forma de perla.

COM PREPARAR VI DE SAÜC:
Es posen a bullir mitja hora les baies o fruits amb el mateix pes en aigua. Després s'exprem i es filtre; s'afegeix sucre i es dexa fermentar us 20 dies. 

  
Curiositats: Es pot confondre amb el saüc pudent (Sambucus ebulus) però tot i que tenen semblants aplicacions hi ha hagut casos d’intoxicacions greus amb els fruits del pudent.

El saüc és llenyós i dins de les branques té una peculiar medul·la blanca, de 5 a 7 folíols, i els fruits pengen; el saüc pudent és una planta herbàcia, amb uns 11 folíols i els fruits miren cap amunt.



Cal no confondre amb l'èvol: 
El saüc és més arbre que arbust, les branques acaben sent llenyoses; l'èvol és una herbàcia gran i les branques no acaben sent llenyoses.
El saüc té les fulles compostes de 2 o 3 parells de fulletes enfrontades amb una altra a la punta una mica més gran. L'èvol com a mínim en té 5 parells i també la fulla de la punta.

Un altre tret que els diferencia és que els fruits del saüc quan estan madurs pengen cap avall i els de l'èvol sempre queden cap amunt. ÉS DE VITAL IMPORTÀNCIA SABER-LOS DIFERENCIAR.


Brunyols de saüc.


FEHU (*) és la Runa que hi està relacionada.
veure a http:// runes-savies.blogspot.com.