dimecres, 26 de novembre del 2014

DENT DE LLEÓ, pixallits, angelets, lletsó d'ase.


(Taraxacum officinale) 

Castellà: diente de león, achicoria amarga, taraxacón; Euskera: gallkidea;
Galleg/Portuguès: tarrela, almeirón
Francès: dent-de-lion; Occità: lachason, pissalait, pissocan;
Anglès:dandelion; Alemany: gewöhnlicher Löwenzahn Kublume. 

Família COMPOSTES. Floreix: Març/Juliol.
Alçada: 5 a 40 cm.
Marges, pastures.
Medicinal. Alimentària.

Descripció: L’arrel és gruixuda i deixa anar un  líquid blanc si es talla. Li surten les fulles  en roseta, és a dir, surten arran de terra i algunes tenen dents irregulars dirigits cap a la base i d’altres poden ser quasi enteres.. Pot fer d’uns 30 a 40 cm h. Les flors de 3-6 cm n, creixen en grups però cada una amb la seva tija buida i sense fulles i els pètals en forma de llengüeta. Després es formen uns petits fruits que acaben en una pelussa, entre tots en forma de bola que si es bufen surten volant – els angelets...- .

S'utilitzen les fulles i l’arrel. És aperitiu, desintoxicant i diürètic. És excel·lent pel fetge, la vesícula biliar i els ronyons, neteja la sang, és hipotensor.Es pot barrejar amb boldo, vara d'or, cua de cavall, fumària..

Curiositats: les fulles es poden posar a les amanides, millor ben tendres. Les arrels seques i torrades s’utilitzen com a succedani del cafè, sense els seus efectes nocius. 
Els pètals de les flors es poden posar també a les amanides per donar-hi color. Hi ha qui també salteja les flors o els brots tendres amb una mica d'all.

Hi han llocs a Europa on en preparen melmelades i vi.