ROSSINYOL - GÍRGOLA DOLIVERA
El rossinyol (cantharellus cibarus o cantharellus edulis) és un bolet molt apreciat per fer guisats i no es corca mai.Tot ell és groc i té la pota massissa. Fa molt bona olor
Una curiositat daquet bolet és que és bioluminiscent, quan està ben foscles seves lamines i la part subterrània brilla amb una miqueta de llum.
TÒXICA
XAMPINYÓ (de bosc) / FARINERA BORDA
Aquest bolet té molt bon gust, de fet com els cultivats. També l'anomenem Camperol o Bola de neu (Agricus arvensis). Sol sortir després de pluges abundants prop de camins o boscos caducifolis o de pins. A vegades poden creixer formant una mena de cercle.
Les làmines passen de blanc a ocres o negres quan ja estan una mica passades.
El barret de bruixa (Ynocibe rimosa) creix en qualsevol tipus de sòl, fins i tot als jardins. La pota és unamica més gruixuda que el cama-sec i si la torcim es trenca i també es pot diferenciar en que té moltes làmines.
I com els cultivats és millor no menjar-los crus del tot, cal passar-los una mica a la paella o al vapor i deixar-los "al dente".
![]() |
| Imatge extreta de Poty Ambienturas |
És fàcil de confondre amb la farinera borda o cogoma verda (amanita phalloides).
MOLT TÒXICA
Aquesta es troba en rouredes i també en pinedes calcàries. És altament tòxica i ha provocat moltes morts, normalment uns 50 grs son suficients per provocar la mort i a més no comencen els símptomes fins passades unes 6 hores
Les làmines de la farinera borda es queden blanques o amb un subtil rosat.
CAMA-SECS O CORRIOLES / BARRET DE BRUIXA
El cama-sec (marasmius oreades) és molt apreciat per donar gust tirant a dolç als guisats sobretot de carn. Normalment s'asseca i així pot durar molt de temps. El problema és que és molt poca cosa i en calen molts, lo positiu és que solen sortir en els prats formant caminets, d'aquí el nom de corrioles.











Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada