dissabte, 12 d’octubre del 2019

SUMAC

(Rhus coriaria)

Català: tintillaina;
Castellà: zumaque, aldebajín, adurión, tano;
Francès: sumac des corroyeurs, vinaigrier; Occità: ros, sumac.
Anglès: sumach, elm-leaved sumach.
Alemany: gerber-sumach, sizilianischer sumach, gewürz sumach.  

FamíliaANACARDIÀCIES. 
Floreix: Maig/Agost.
Alçada: fins a 3 m.







Tradicionalment s'ha fet servir per adobar pells per fabricar sabates i guants. Els fruits i les arrels donen un colorant groc i els fruits frescos i brots tendres de les fulles donen un colorant marro o negre; si s'hi afegeixen altres productes pot donar altres tons com el siena torrat o un groc verdós. 

Les llavors ben triturades es fan servir d'espècia (sumac); a alguns dels països àrabs els fruits madurs es fan servir de condiment per carns i peixos i com a substitut de la llimona o el vinagre.

Aquests mateixos fruits però si son verds i se'n prenen molts, poden ser tòxics. El contacte de la saba o de les fulles amb la pell pot produir una reacció al·lèrgica.