dimarts, 22 d’octubre del 2019

BOLET PIPA

(Ganoderma lucidum)

Castellà: seta pipa; 
Francès: ganoderme luisant;
Anglès: reishi        

Família: GANODERMATÀCIES.
Fins a 15 cm de diàmetre.
Medicinal.

Recollits per les Àvies remeieres de la Garrotxa

Peculiaritat: peu lateral, és per això que és difícil de confondre amb d'altres de la seva família; fa unes capes concèntriques que quan és jove la vora és quasi blanca i quan és més vell és tot d'un color marró vermellós.

Conté molts minerals, vitamines del grup B, 17 aminoàcids


No és comestible perquè és llenyós, però té propietats medicinals; s'ha fet servir des de sempre en medicina tradicional xinesa tot i que donades les seves propietats provades es reservava pràcticament només per la família de l'emperador.












Se l'anomena bolet de l'eterna joventut i de la immortalitat; aquí s'ha comercialitzat amb el nom japonès REISHI sobretot com a anti oxidant, anti-envelliment, protector hepàtic, per millorar la circulació sanguínia i ara amb estudis científics recents ja s'aplica com a analgèsic, antiinflamatori, per millorar el sistema immunitari, és a dir puja les defenses, anti-tumoral, millora l'estat emocional, relaxant muscular, ajuda a dormir millor; és antihistamínic i també afavoreix el sistema respiratori.


Tot i que és tan fantàstic, també té contraindicacions; pot provocar hemorràgies nasals, mareig, boca seca, incomoditat abdominal; evitar si la pressió arterial és alta i en embaràs i alletament perquè no hi ha pro estudis al respecte.