divendres, 7 de juny del 2019

DONZELL

(Artemisia absinthium)

Català: donzell mascle;
Castellà: ajenjo, asensio, doncel, incienso de andalucia, alosna;
Francès: absinthe; Occità: encèns
Anglès: wormwood;
Alemany: wermut.

FamíliaCOMPOSTES.
Floreix: Juliol/Setembre
Alçada: 30 a 90 cm. 
Medicinal. 

El donzell és molt beneficiós per millorar tot el tracte digestiu -indigestions, gasos, PARÀSITS INTESTINALS, per tenir gana, espasmes gastrointestinalses, cremor d'estómac, problemes de fetge i vesícula biliar, -; és analgèsic i va bé quan hi ha dolors articulars, dolors menstruals; a nivell de pell, és un bon desinfectant i cicatritzant de les ferides obertes, nafres i picades d'insectes.

Es fa servir  les fulles i les flors en forma de infusió, pols, extracte o xarop. Per la pell es pot fer un oleat o un ungüent.

Està totalment contraindicat per dones embarassades.

CURIOSITATS: És un dels principals components del vermut, així és com es diu en alemany aquesta planta; el vermut es un aperitiu que es va popularitzar a tot Europa el segle XIX i aquí a Catalunya hi ha hagut moltes cases que l'han comercialitzat. Cada una té la seva pròpia fórmula, hi afegeixen espècies i altres herbes i normalment la base és vi blanc i sucre.
L'absenta també és un altre aperitiu que conté sobretot donzell, és de destil·lació i per això és molt més fort de graduació que el vermut; va ser molt popular en el món artístic i bohemi del segle XIX i va arribar a estar prohibit pels abusos que se'n feia i perquè conté una substància que pot ser psicoactiva, de fet encara està prohibit en alguns països.

S'ha utilitzat i s'utilitza com a encens i com a repel·lent d'insectes de manera que plantada a l'hort, el protegeix d'erugues i d'altres plagues.