diumenge, 3 d’abril del 2016

GIRA-SOL

(Helianthus annuus) 

Castellà: girasol; 
Francès: tournesol; Occità: torna-solelh, vira-sòl;
Anglès: sunflower;
Alemany: sonnenblume.

FamíliaCOMPOSTES. 
Floreix: Juny/Octubre
Alçada: 60 a 200 cm.
Plantada i espontània.


PROPIETATS: Sobre tot és nutritiu tant per les persones com per als animals perquè porta moltes vitamines i minerals ( també es fa servir per farratge), és hipolipemiant, és a dir fa desfer els greixos de la sang, és diürètic i emol·lient ( desfà grans), fa baixar la febre.

VA per regular els nivells del colesterol i dels triglicèrids pel que serveix per prevenir l'arteriosclerosi i els infarts,rebaixa els edemes i les retencions de líquids i va bé per problemes de la pell com irritacions, cremades, furóncols i per les ictiosis dels nadons.

ES fan servir les flors i les fulles en infusió i les llavors (*). L'oli a part de servir per cuinar també es fa servir en cosmètica. Es fa servir també en jardineria i per fer composicions florals i també com a productor d'energia per a fer bio etanol.

És originària d'Amèrica del Nord.


(*) en forma d'oli de primera pressió en fred: aquest oli per les seves propietats està per sobre de la resta d'olis, fins i tot el d'oliva. Una pipa té un 30% d'oli i d'aquest del 58 al 75% és vitamina F pel que és molt alterable per la llum, l'escalfor i per l'aire. En ser ric en aquesta vitamina té un paper molt important en l'equilibri immunitari.   La seva deficiència té a veure amb les malalties vasculars,en els trastorns hepàtics i intestinals. És un bon regulador de les prostaglandines (PGE1) que tenen a veure amb l'activitat de la musculatura llisa i amb les glàndules. La seva falta és un dels factors responsables de la hipertensió arterial. Ajuda molt a millora la pell, el sistema endocrí i nerviós i especialment quan hi ha el colesterol elevat i arteriosclerosi, per tant també quan hom és massa sedentari i quan es consumeix massa grasses animals. La relació qualitat/preu el fa el més interessant. (extret del curset de nutrició que vaig estar impartint fa uns anys).