dilluns, 4 d’abril del 2016

ROMANÍ, ROMER

(Rosmarinus officinalis) 

Castellà: romero; 
Francès: romarin; Occità: romaniu, romanin;
Anglès: rosemary;
Alemany: rosmarin.

FamíliaLABIADES. 
Floreix: Gener/Desembre
Alçada: 50 a 200 cm.
Matollars oberts, brolles.
Medicinal.


PROPIETATS: És diürètic, estomacal, estimulant, desfà les mucositats, tonificant, desinfecta, escalfa (rubefaent), calma el dolor.

VA be per les persones que s'estan refent d'alguna malaltia, estats depressius i esgotament. Rebaixa el dolor muscular i articular, estimula la vesícula biliar, fa rebaixar la sang, rebaixa el sucre en sang; és un tònic capil·lar i  redueix la caspa; fa baixar la pressió i estimula la circulació de la sang; també serveix per refredats i grips, per les rampes, mals de cap d'origen nerviós, palpitacions, alteracions de la menstruació, angoixa...

ÉS fan servir les flors i les fulles en infusió en general i en decocció quan és per laxar,  per l'estómac pesat i per apliar al cabell. També en vi negre com a cardiotònic, en vi blanc, en oli essencial, en oleat i alcoholat per fer fregues quan hi ha dolors; extracte líquid, licor o tintura.

CURIOSITATS:
És la planta mel·lífera per excel·lència. 

És especialment bona per donar bon gust als menjars, siguin carns, arrossos, pasta, peix...la qual cosa els dóna el nostre toc mediterrani.

En cosmètica es fa servir per fer cremes per pells grasses.

En agricultura biològica plantat entre els cultius o per fumigar serveix per foragitar la mosca blanca, fongs i polls. 

VI DE ROMANÍ: 
Per fer el vi de romaní cal agafar un litre de vi generós ( vi ranci, moscatell, garnatxa...) afegir-hi un grapat de fulles seques i trossejades de romaní i deixar macerar uns 10 dies. Després cal filtrar i ja es pot prendre a raó de dues o tres copetes al dia.