divendres, 12 de juny del 2015

PLANTATGE GROS

(Plantago major) 

Castellà: llantén mayor, sietenervios.
Francès: grand plantain; Occità: aurèlha de lebre, coua-de-rat.
Anglès: big plantain, great plantain .
Alemany: grober wegerich.

FamíliaPLANTAGINÀCIES. 
Floreix: Abril/Novembre. 
Alçada: 10 a 60 cm.
Herbassars humits.
Medicinal

Creix a les vores dels camins, a prop de les rieres, en els horts, en els camps abandonats; necessita humitat i sòl calcari. 



PROPIETATS: astringent, expectorant, cicatritzant, hemostàtica, antiinflamatòria, contra la tos...que tot plegat vol dir que asseca, cura ferides obertes, fa expulsar i diluir mucositats, desinflama...

  • Cal beure'n 3 o 4 tasses al dia quan hi han refredats, tos, molta mucositat; en casos més greus d'asma, pneumònies...pot ser un bon complement al tractament que ja s'estigui fent. També quan hi han problemes digestius com gasos, diarrees, estrenyiments, inflor d'abdomen.
  • És glopeja quan hi han nafres a la boca, quan les genives estan inflamades i/o sagnen, quan fa mal el coll per angines, faringitis o per molta tos.
  • Bany locals i lavatives amb l'aigua refredada quan hi han hemorroides i banys o compreses sobre els ulls quan hi ha conjuntivitis.
  • Les fulles posades directament sobre nafres varicoses, ferides que costen de cicatritzar, cremades...Cal en aquests casos rentar be les fulles i després escaldar-les en aigua bullint durant 1 minut utilitzant per manipular-les unes pinces que s'hagin bullit també (esterilitzades), es deixa refredar una mica cada fulla i es posa sobre la ferida, llavors s'embena la zona. Cal fer la mateixa operació 3 cops al dia fins que la carn pugi.
  • Fregar amb les fulles fresques sobre picades d'insectes i després aplica-les-hi de la manera descrita anteriorment. En cas de picades més serioses com d'escorpins o de serps verinoses també serveix lo de les fulles escaldades aplicades i embenades però només després d'haver passat ja per urgències.

A més de les fulles també serveixen les arrels i les flors i és de les que es poden fer bullir 5 o 10 minuts en foc baix; si és per beure, 50 grs per 1 litre i si és per ús extern uns 100 grs per litre.



CURIOSITAT: en el segl XVII sobretot per França corria una fórmula per "fer-se estimar": "el dia de Sant Joan abans no surti el sol agafa la llavor del plantatge, la fas pols i la poses dins d'un canó de ploma d'oca amb dues gotes d'aigua beneïda. Es tapa amb cera verge d'un ciri també beneït i afegeix...qui porti aquestes llavors a sobre serà estimat per totes. No sé si la formula només anava adreçada als homes o què. Cadascú pot treure les seves pròpies conclusions i que siguem ben feliços.