dimarts, 1 de març del 2022

BOLA DE NEU

(Viburnum opulus)

Català: aliguer, aliguer matoner, matons, pom de neu, saüc doble...
Castellà: bola de nieve, aleluyos, uelde, saúco rodel, sauquillo, verdedurillo...
Francès: viorne obier, aubier, oule de neige, rose de Gueldre.
Anglès: guelder-rose.   

Família: CAPRIFOLIÀCIES. 
Floreix: maig/juny
Alçada: fins a 400 cm. 
Ornamental, medicinal.







Tot i que sobretot tenim aquesta planta com a ornamental per les seves flors blanques i els fruits vermells; es fa servir en medicina tradicional. 

Els fruits cuits i/o en melmelada es poden menjar, però crus, sobretot verds, en petites dosis poden provocar malestar digestiu i en grans  dosis pot donar vòmits, diarrees i problemes neurològics i cardíacs importants; 6 grs de fulles seques és una dosi letal per a molt ratolins. 

Per tot això se la pot considerar tòxica.



PROPIETATS MEDICINALS:
L'escorça de la tija i de les arrels i les flors son antiespasmòdiques, diürètiques, astringents, tònic del sistema nerviós i sedant uterí i facilita el part; les baies i les fulles son purgants i vomitives; la planta sencera és cardiotònica.





Actualment se n'ha fet més estudis i se la fa servir en fitoteràpia; sembla ser que és tan analgèsica com l'aspirina, que els fruits son antioxidants, antimicrobians, anticancerosos i també per expulsar certs càlculs renals.


Aquest arbust es fa en boscos humits i és a tot Europa, part d'Àsia i Amèrica del Nord.


CURIOSITAT: Originà la cançó russa Kalinka que vol dir literalment "petita baia d'aliguer"; a Ukraïna és el símbol de l'amor i surt en moltes de les seves canons.