(Fagopyrum esculentum)
Català: blat negre, cairat, blat sarraí;
Castellà: alforfón, trigo sarraceno, trigo negro; Francès: sarrasin, blé noir; Occità: blat morisco, fajòl, sarrasin; Anglès: buckwheat; Alemany: echte buchweizen.
Família: POLIGONÀCIES.
Floreix: Juny/Setembre
Alçada: 20 a 80 cm.
Alimentari.
|
M'ha semblat
interessant incloure aquesta planta en el blog tot i que aquí no se'n cultiva -però
si en un radi de 50 km- per la seva recuperació com a aliment molt nutritiu i
per les seves peculiaritats.
Aquestes
imatges son del Parc de la Tosca de Les Preses (La Garrotxa), on a més de plantar herbes
remeieres també s'hi sembren cereals que desgraciadament ara no son massa
habituals perquè es consideren poc productius.

No necessita
fertilitzants, en te prou amb lo que queda dels cereals que hi han hagut, amb
la terra volcànica que porta molt (K) potassi, les pluges i especialment
important (!) no tolera pesticides ni insecticides.


Un
apunt...generalment el que es ven a les botigues ve del nord d'Europa perquè el
preu és més competitiu però estaria bé demanar-lo d'aquí per incentivar-ne la
producció.
Curiositats:
Ha donat nom a dues muntanyes: el Gra de Fajol (2.708m) i el Gra de Fajol petit
situades entre els termes de Setcases i Queralbs, prop del refugi d'Ulldeter;
probablement vingui de la seva forma una mica piramidal semblant als grans de
fajol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada