dijous, 19 de novembre del 2015

CARGOLS I CARGOLETS

Una petita mostra de la diversitat de cargols i cargolets - i no, no m'he equivocat, a l'Empordà en diguem cargols, no caragols - que vaig trobant tot observant la natura; no cal dir que també formen part del paisatge...i de la gastronomia.

A la imatge, els dos més grans o cargols bovers ( helix aspersa ) son els que ens mengem habitualment i el tercer més gran és el que en diguem cargola tot i que no és la femella - doncs son hermafrodites -; i te la carn negra i molt fina al paladar; el groc, el "jaumet", també es menja i el que en diguem cargols d'ànec, a Andalusia en fan unes tapes amb salsa de tomata per llepar-se'n els dits.

Els cargols de terra son mol·luscs gasteròpodes. També son d'aquesta família els llimocs (a l'Empordà) o llimacs, només que no tenen clova. Tots plegats son una plaga pels pagesos i pels jardins, però no cal oblidar que formen part d'una cadena alimentària que no es pot trencar.

De fet a la imatge, el cargol allargat més gran (rumina decollata) es va introduir per controlar la població de cargol bover , doncs a part d'alimentar-se de plantes, s'alimenta també de cargols i llimocs. 





























Cargol d'ànec.
La nova plaga.