dissabte, 18 de juliol del 2015

ALADERN

(Rhamnus alaternus)

Castellà: aladierna, carrasquila, sangricio; 
Francès: alaterne; Occità: aladèrn, taradèl;
Anglès: italian buckthorn, evergreen buckthorn;
Alemany: stechpalmen kreuzdorn.

FamíliaRAMNÀCIES. 
Floreix: Febrer/Maig.
Alçada: 200 a 500 cm.
Màquies, alzinars.
Medicinal.

PROPIETATS: és purgant, depurativa i estimulant de la circulació,  fa baixar el colesterol i  les fulles son astringents.

ES FAN SERVIR les flors, les fulles i l'escorça per glopejar quan hi han inflamacions del coll i de les angines. Se'n fa infusió si és per prendre i decocció si s'aplica externament per ferides i nafres.
Cal anar en compte amb les quantitats perquè pot provocar mal de panxa.


CURIOSITATS: la fusta s'ha fet servir en ebenisteria. La seva fruita és un bon aliment pels ocells del bosc. En jardineria també es fa servir, quasi no necessita rec.





Son peculiars les fulles una mica dentades. El fruit vermell passa a ser ben negre.