dilluns, 2 de febrer del 2015

PERICÓ, HERBA DE SANT JOAN.

(Hypericum perforatum) 
Castellà: hiperico, hierba de las heridas, hierba de san juan.; 
Francès: millepertuis perforé; Occità: trisgalan, erbo de sant jan;
Anglès: saint john's wort; Alemany: echtes johanniskraut.

Família GUTÍFERES. Floreix: Abril/Octubre.
Alçada: 20 a 60 cm.
Marges de bosc, brolles, prats..
Medicinal.

PROPIETATS: antidepresiu, antiinflamatori, antiviral, antisèptic, astringent,, cicatritzant, digestiu.

S'UTILITZEN les flors en infusió, càpsules, extracte, tintura, oleat (oli de cop).

- En infusió (30 o 40 grs de planta seca per lt d'aigua) i se'n pren una taça després de cada àpat. Ajuda en casos d'asma, bronquitis, rebaixa l'acidesa d'estómac i afavoreix la vesícula biliar, també pels nens que es fan pipí al llit i tenen malsons, però potser actualment sel coneix més pels seus efectes equilibradors del sistema nerviós sobre tot en estats depressius, angoixa, insomni, desànim, neurosi, hipocondria, síndrome premenstrual. Se'l coneix com el Prozac (antidepressiu molt de moda) natural i també l'àrnica dels nervis i de l'ànima, doncs així com serveix pels traumes físics, també serveix pels psíquics i/o  emocionals donant la fortalesa necessària per sobreposar-se. Perquè se'n notin els efectes cal prendre'n una temporada perquè és un remei suau però molt efectiu.

- En oli per ferides, cops, regirades, picades d'insectes, herpes, varicel.la, nafres de persones grans, neuràlgies i sobre tot cremades sempre que no siguin massa extenses ni massa profundes, doncs té efectes antiinflamatoris, impedeix la infecció, és una mica anestèsic i a més estimula la regeneració de la pell, per això també és efectiu en cicatrius recents. S'aplica directament sobre la ferida o cop.     

ULL! no prendre el sol directe, si s'ha aplicat oli a la pell, cal tapar la zona i si s'està fent un tractament oral també és milor no prendre'l perquè poden sortir taques a la pell (és fotosensibilitzant).

COM FER L'OLI DE COPs'obté posant a macerar les flors que haurem collit ( 100 grs per lt ) en un bon oli d'oliva dins d'un pot de vidre ben tapat i a sol i serena 40 dies. Cal remenar el pot una mica cada dia. Al final es cola i es posa en petites ampolles o pots de vidre petits i de color per tal que la llum no els malmeti i també perquè un cop oberts es gastin depressa. Així sense obrir pot durar amb totes les seves màximes propietats uns dos anys ben bons.