dijous, 29 d’agost del 2024

LES BASSES DELS TERRISSERS

Aquest indret de fet pertany al terme municipal de Figueres, és a la zona nord, en el Puig de les Basses, al costat de la presó, sobre l'autopista i toca el terme de Llers.  

Està catalogat dins l'Inventari de zones humides de Catalunya; va sorgir de l'extracció d'argiles de les famílies Bonaventura i  Ymbert, aquests darrers de Figueres que ja eren terrissaires des del segle XVIII.

A l'estiu sol estar molt sec, de fet necessita pluges; té una bassa mes gran i d'altres més petites, tot i això hi ha diversitat d'espècies, sobretot aus migratòries i a nivell de vegetació -canyís, joncs, balca o boga...- també es veu la diferència amb l'entorn que és agrícola i també de pedra seca com la Garriga d'Empordà -també hi ha tres cabanes de pedra seca,  dues d'elles derruïdes.

 








TRÍBOL

(Tribulus terrestris)

Català: abriülls, queixals devella, ull de bou, cairell... 
Castellà: abrojo, espuelas, gata rabiosa, pincabicicletas...
Francès:  tribule terrestre, croix de Malte.
Anglès: goatead, bullsead, caltrop. cat-head, devil's-weed,tackweed..
Alemany: gemeiner, burzeldorn, erdsternchen...

Família: Zigofil.làcies.
Floreix: Abril/Setembre
Alçada: fins a 50 cm.
Medicinal.


Es pot trobar a gairebé tot el mon en zones càlides i baixes, prové sobretot del sud d'Europa, sud d'Àsia, i Sud d'Àfrica i d'Austràlia, en alguns indrets és invasora; com que pot aguantar climes desèrtics i pobres  també serveix com a farratge tot i que els seus fruits espinosos poden  afectar el sistema digestiu de les ovelles.
S'han fet alguns estudis científics que el consideren afrodisíac i s'utilitza com a complement alimentari 
En la medicina tradicional xinesa se'l  coneix com a bai ji li i serveix per problemes urinaris i quan i ha insuficiència de producció de llet materna.
En la medicina Ayurveda l'anomenen gokshura i també el fan servir com a afrodisíac.
Sembla ser que augmenta la testosterona per la qual cosa s'utilitza en culturisme per la seva funció en augmentar musculatura i també sembla ser que afavoreix que la medul·la òssia produeixi glòbuls rojos i que millori el sistema immunitari.


Imatge del fruit amb les espines pel qual se l'anomena 
"pinchabicicletas", extreta de Wiquipèdia.