(Cydonia oblonga o vulgaris)
Castellà: membrillero;
Francès: cognassier ; Occità: codonhièr;
Anglès: quince;
Alemany: quitte.
Família: ROSÀCIES.
Floreix: Abril/Maig.
Alçada: 1,5 a 6 m.
Cultivada, jardins.
Medicinal, alimentària.
|
PROPIETATS: Aporta
principalment potassi i vitamines A, B i C però el que li dóna importància és la
gran quantitat de fibra en forma de pectina i mucílags i també tanins que és el
que li dóna la seva principal propietat: astringent, per tant serveix per
tallar les diarrees; també és diürètic i antiinflamatori, còlon irritable,
gastritis, faringitis, refredats... i les llavors deixades en remull que deixen
anar el mucílag van bé per inflamacions de la pell, clivelles i dureses,
cremades, perellons...
ES FA SERVIR
la fruita ben madura per fer melmelada o compota "membrillo" o dolç
de codony; també un excel·lent vi, el codonyat; xarops.
Pot ser un bon postre i
també es fa servir per acompanyar guisats de carn.
La fruita fa
molt bona olor i es posava als armaris per donar bona olor a la roba.
La fusta actualment
no s'usa massa però s'ha fet servir molt en ebenisteria.
Per fer
"membrillo" a casa cal agafar els codonys, pelar-los, els traiem el
cor i els tallem a trossets petits i els arruixem de limona. Hi ha qui els bull
primer amb una mica d'aigua.
Després cal posar-los
en una olla o cassola, afegir el sucre i anar cuinant i removent a foc baix i
quan ja s'hagi barrejat bé tot el sucre podem passar la batedora perquè quedi
més fi.
De tan en
tant anem remenant amb una cullera de fusta perquè no s'enganxi i deixem que vagi
agafant un color més fosc i més espessor.
Quan la cullera s'aguanta dreta és
que ja està al seu punt.
Després en
buida en un motllo i el deixem refredar.
Per 1.000 gr.
de fruita un cop neta i tallada posar 800gr. de sucre tot i que hi ha que el fa
amb menys, i el suc de mitja o d'una llimona.
Com que va a
gustos permet personalitzar-lo, doncs s'hi pot afegir canyella, conyac...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada