(Diospyros kaki)
Català: palosanto, caquier;
Castellà: palosanto, dióspiro, kaki, persimon;
Francès: plaqueminier ; Occità: caqui, caqièr;
Anglès: persimmon;
Alemany: kakibaum.
Família: EBENÀCIES.
Floreix: Maig/Juny..
Alçada: 10 a 15 m.
Cultivat i espontani.
Ornamental, alimentari.
|
Oh, encara no han madurat... |
PROPIETATS: És
molt remineralitzant i vitamínic, és astringent pel que va bé quan hi han diarrees
o inflamacions dels budells, també és antioxidant per això ajuda quan hi ha
problemes cardiovasculars i malalties degeneratives.
S'ha cultivat
molt a la zona del país valencià, com les taronges, i en forma de dues
varietats bàsiques "clàssic" que és el que és tan tou i fins i tot
una mica llefiscós quan és ben madur (si és verd és molt aspre i immenjable) i el "sharoni" de polpa dura, sense
llavors i gens aspre al qual se lanomena sota una marca "persimon"
que és diferent de persimmon ( que en anglès acull totes les classes, la de
polpa tova i la de polpa dura ).
A Llers en tenim un magnífic exemplar al Mas Mir, a peu de carrer i d'altres a l'Hortal.
A Llers en tenim un magnífic exemplar al Mas Mir, a peu de carrer i d'altres a l'Hortal.
A la tardor
abans no li caiguin les fulles, aquestes agafen uns magnífics colors daurats i
vermellosos; de fet ja quan son verdes sembla que les hagin encerat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada