dilluns, 22 d’agost del 2016

CAQUI

(Diospyros kaki) 

Català: palosanto, caquier;
Castellà: palosanto, dióspiro, kaki, persimon; 
Francès: plaqueminier ; Occità: caqui, caqièr; 
Anglès: persimmon;
Alemany: kakibaum.

Família: EBENÀCIES.
Floreix: Maig/Juny..
Alçada: 10 a 15 m.
Cultivat i espontani.
Ornamental, alimentari.

Oh, encara no han madurat...



PROPIETATS: És molt remineralitzant i vitamínic, és astringent pel que va bé quan hi han diarrees o inflamacions dels budells, també és antioxidant per això ajuda quan hi ha problemes cardiovasculars i malalties degeneratives.

S'ha cultivat molt a la zona del país valencià, com les taronges, i en forma de dues varietats bàsiques "clàssic" que és el que és tan tou i fins i tot una mica llefiscós quan és ben madur (si és verd és molt aspre i immenjable)  i el "sharoni" de polpa dura, sense llavors i gens aspre al qual se lanomena sota una marca "persimon" que és diferent de persimmon ( que en anglès acull totes les classes, la de polpa tova i la de polpa dura ).

A Llers en tenim un magnífic exemplar al Mas Mir, a peu de carrer i d'altres a l'Hortal.


A la tardor abans no li caiguin les fulles, aquestes agafen uns magnífics colors daurats i vermellosos; de fet ja quan son verdes sembla que les hagin encerat.







La seva fusta és molt preuada en ebenisteria pel seu color una mica vermellós.


























Llavors i fruits. Imatges tretes de wikicommons