dimarts, 11 de desembre del 2018

SAFRÀ

(Crocus sativus)

Català: safranera;
Castellà: azafrán, croco;
Francès: safran cultivé, crocus cultivé. Occità:safran
Anglès: saffron;
Alemany: safran.

FamíliaIRIDÀCIES. 
Floreix: Octubre/Novembre.
Alçada: 10 a 20 cm
Cultivat.

Imatges preses a Ca la Montse Vidal. Llers.

Es diferencia dels altres crocus pels estigmes vermells.

Cada planta fa una sola flor i normalment només es cull per aquests estigmes que s'utilitzen com a condiment i per a donar color i sabor en alguns guisats, tot i això els estigmes grocs també es poden fer servir perquè son aromàtics.

Aquesta planta la coneixem pel seu us culinari, però té moltes PROPIETATS medicinals: antidepressiu, sedant i estimulant nerviós, pel nerviosisme, l'ansietat, l'insomni; desfà la grassa, per tant redueix el colesterol; serveix com a digestiu i com a aperitiu, facilitant les digestions; és antioxidant; enforteix el cor; millora el síndromes premenstrual; millora la memòria i la visió; calma mals de queixal i molèsties de les genives.

Per tot això però, cal una prescripció determinada d'un professional. Cal no prendre'n durant l'embaràs.


Se'n pren en pols, en extracte, en xarop, en decocció, en infusió. Cal tenir en compte que a partir de 10 grs pot ser mortal.