(Crocus sativus)
Català: safranera;
Castellà: azafrán, croco;
Francès: safran cultivé, crocus cultivé. Occità:safran
Anglès: saffron;
Alemany: safran.
Família: IRIDÀCIES.
Floreix: Octubre/Novembre.
Alçada: 10 a 20 cm.
Cultivat.
|
Imatges preses a Ca la Montse Vidal. Llers. |
Cada planta fa una sola flor i normalment
només es cull per aquests estigmes que s'utilitzen com a condiment i per a
donar color i sabor en alguns guisats, tot i això els estigmes grocs també es
poden fer servir perquè son aromàtics.
Aquesta
planta la coneixem pel seu us culinari, però té moltes PROPIETATS medicinals: antidepressiu,
sedant i estimulant nerviós, pel nerviosisme, l'ansietat, l'insomni; desfà la
grassa, per tant redueix el colesterol; serveix com a digestiu i com a aperitiu,
facilitant les digestions; és antioxidant; enforteix el cor; millora el
síndromes premenstrual; millora la memòria i la visió; calma mals de queixal i
molèsties de les genives.
Per tot això però,
cal una prescripció determinada d'un professional. Cal no prendre'n durant
l'embaràs.
Se'n pren en pols,
en extracte, en xarop, en decocció, en infusió. Cal tenir en compte que a
partir de 10 grs pot ser mortal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada