dimarts, 18 de desembre del 2018

CANYA

(Arundo donax)

Català: canya comuna, canya de sant joan;
Castellà: caña vulgar, caña de castilla;
Francès: canne de provence, roseau à quenouilles; Occità: canavèra, cano
Anglès: bamboo reed, spanish reed, wild cane, giant reed;
Alemany: pfahlrohr, spanisches rohr, riesenschilf.   

FamíliaGRAMÍNIES. 
Floreix: Setembre/Desembre.
Alçada: fins a 6 m. 
Industrial. Medicinal.




La canya és part del nostre paisatge, curiosament prové d'Àsia tot i que fa segles que ens va arribar.

És considerada una de les 100 plantes exòtiques més invasores  del mon.


PROPIETATS: el rizoma en decocció és diürètic, rebaixa l'àcid úric, retira la llet a les mares lactants; el suc fresc de les fulles però, fa pujar la llet.

Els rizomes també es poden aprofitar per menjar, crus o cuinats.

Les fulles es fan servir com a farratge pel bestiar.















Se'n fa molt d'ús, doncs serveix per fer cistells; per cobrir tanques; per cabanes; per l'horta  com a suport de les tomateres, mongeteres...; per bio carburants; per fer llengüetes pels instruments de vents com la gralla, el clarinet, el saxo, el fagot...; per fer petites eines i petits instruments com flabiols.  


La diferencia de la canya de bambú el fet que de cada nus en surt una fulla.


Rizoma trobat a la platja després
d'una crescuda de la Muga.