diumenge, 29 de març del 2015

SANT QUIRZE D'OLMELLS

Església pre-romànica datada als segles IX-X, actualment sense culte. Descrita i donada a conèixer l'any 1971.
A Olmells s'hi han trobat restes pre-romanes i romanes la qual cosa porta a pensar que fou poblada molt antigament tot i que els primers documents que consten son dels segles XIII i XIV. (veure "Catalunya Romànica" vol. IX pg. 553-555).

Als anys 70 el Grup d'Art i Treball del Centre Excursionista Empordanès de forma desinteressada va desbrossar i netejar d'enderrocs "la ruïnosa església" com deia Mons.Joan Piera i Bech a les pàgines 116/118 del seu "RECULL IMPREVIST, JOIA INESPERADA - LLERS" llibret editat per l'Ajuntament de Llers el Sant Jordi de 1998.

També hi fa esment de la posterior actuació de la Diputació de Girona. Les dades d'aquesta actuació es poden trobar al llibre "BELLA PEDRA VELLA" (*) on també podem trobar algunes notes històriques i la intervenció realitzada entre el 1982 i el 1983 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, projecte de Joan Mª de Ribot i de Batlle i Josep Simon i Montjé,portada a terme per la brigada de conservació i restauració del servei de monument de la Diputació de Girona.

Aquest era l'aspecte mentre es començaven les obres.






Algunes publicacions que fan referència 
a Sant Quirze d'Olmells.

UN TOPÒNIM RECUPERAT

Al llarg de la nostra geografia comarcal trobem un considerable nombre de veïnats i llogarrets que avui tenim quasi oblidats i que rarament son esmentats; malgrat tot son poblets que al llarg dels temps han fet el seu paper a la història.

Ens volem referir avui al nom d'Olmells, al terme de Llers, en el qual ens trobem les ruïnes de l'església pre-romànica de Sant Quirze. Precisament quan el Grup d'Art i Treball vàrem emprendre la neteja i desbrossament de la dita església ens vàrem interessar per conèixer quelcom de la seva història; en aquest sentit ens dirigírem al Sr. Pere Casagran de Llers, el qual ens va llegir d'un llibre del S. XVIII de la seva propietat la següent frase:
"L'església de Sant Quirze, situada en el lloc d'Olmells, és antiquíssima"; aparentment aquestes poques paraules poca cosa ens aclariren, però en allò referent al nom del veïnat ens va descobrir un nom geogràfic que més endavant poguérem comprovar que tant a nivell popular com oficial havia estat completament oblidat.

Repassant llibres i consultant arxius hem pogut refer una petita part de la història d'aquest lloc que breument repassarem.

En un document datat el 26-10-1319 consta que Dalmau de Rocabertí, com a senyor del castell de Llers, tenia un feu, entre altres, el de Sant Quirze i Olmells. Més tard (1377) l'Infant Joan concedeix remissió de penes civils i fiscals a diversos pobles de la nostra comarca; entre ells es troba el lloc d'Olmeda.

L'any 1548, Francesc Caxàs fa confessió a Francesc Çarroca del feu de Sant Quirze i Almello.

Durant el segle XVIII, Olmells coneix una època de prosperitat; l'any 1703, consta documentalment que l'ermita de Sant Quirze era assistida per un domer dependent de
La parròquia de Sant Julià de Llers. Durant aquest segle l'església de St. Quirze sofreix una restauració.
 Avui solament una de les masies d'aquest lloc roman habitada.      


Nota: Aquest article presentat pel Grup d'Art i Treball del Centre Excursionista Empordanès fou escrit per Antoni Egea i Codina i publicat a:
- setmanari "Ampurdan" 20/10/1976, Pàgina 23.
- "Full informatiu Romànic" nº 6, Barcelona març 1977.


http://www.bibliotecadefigueres.cat/CLocal/CLColDigitalPandoraInfo.aspx?OID=1

En aquest enllaç pots trobar la revista Canigó nº 203 del gener de 1971, pàgines 10 i 11 on hi ha un article de Joan Badia i d'Albert Recasens: EL PRIMER ART PROPI DE L'EMPORDÀ: EL PRE-ROMÀNIC

http://www.revistadegirona.cat/rdg/hemeroteca.seam

Revista de Girona nº 72 de 1975, pag. 44-46 "Aportacions a l'estudi del pre-romànic empordanès" de Joan Badia.

"LLERS, ELS HOMES I ELS FETS" d'Antoni Egea i Codina.
 http://www.google.es/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.raco.cat%2Findex.php%2FAnnalsEmpordanesos%2Farticle%2FviewFile%2F92892%2F164595&ei=ea8aVbHeIMfuaIbMgZgO&usg=AFQjCNEw2auUTTRajlez7M3BVtNzloAn4A&bvm=bv.89381419,d.d2s&cad=rja

Publicacions que situen els inicis de l'art romànic a l'Empordà:

http://mdc2.cbuc.cat/cdm/compoundobject/collection/destino/id/152177/rec/1
Revista Destino nº 1533 del 24-12-1966, pàgines 100/101 d'Alexandre Deulofeu.

Veure també la seva "Matemàtica de la història".


ASPECTE ACTUAL
Arribada per la cara Est on es veu l'absis trapezoïdal







L'interior un cop cobert amb uralita.
Cares Est i Sud


Façana oest amb entrada.




Cara Nord amb la corretja perimetral de formigó sota l'uralita, i esquerda "cusida".