dilluns, 9 de març del 2015

"PEDRA SECA", PATRIMONI ARQUITECTÒNIC AGRÍCOLA.

De fet la "pedra seca" es troba per tot Catalunya i també en d'altres zones del Mediterrani, sobretot en terrenys molt pedregosos - obvi- on per poder-los treballar es feia necessari treure les pedres i d'alguna manera "ordenar-les" de manera que s'aprofitaven per fer murs, barraques, feixes i també per extreure-la els picapedrers i les pedreres.

Aquesta arquitectura és relativament recent aquí a l'Alt Empordà, entre el segle XVIII i el segle XX i es troba sobretot a "La Garriga" situada a la zona central de la comarca. Tot i que es dona aquest nom a un espai molt concret entre Llers, Avinyonet de Puigventós, Figueres i Vilanant, també és cert que aquest tipus de paisatge s'estén fins a Pont de Molins, Les Escaules i Biure.

Hi han prop de 500 barraques en aquesta zona, a Llers sol, més de 160 de catalogades; generalment s'utilitzaven per tasques agrícoles - olivars i vinya -, per deixar-hi les eines o aixoplugar-se del mal temps, també per explotar la roca calcària o el guix i pels picapedrers que feien piques i moles pels trulls; a cops també les han utilitzat els pastors.

N'hi han amb cobertes de falsa volta, de cúpula, altres de fileres de lloses i també algunes de més recents amb volta de canó de rajol, fins hi tot en alguna barraca de falsa volta o de sostre pla s'hi poden trobar cabirons d'olivera.

Cal dir però que també es troba alguna barraca a Terrades i a pobles de l'Albera on també es troben moltes feixes de pedra seca. Fins i tot a la zona litoral, de Cadaqués fins a Port Bou es poden trobar moltes feixes i murs de pedra seca només que allà la pedra sol ser de pissarra.