dimarts, 17 de març del 2015

FRIGOLA, FARIGOLA

(Thymus vulgaris)

Castellà: tomillo; 
Francès: farigoule, thym; Occità: frigola, ferigoulo;
Anglès: thyme.
Alemany: echter thymian.

FamíliaLABIADES. Floreix: Febrer/Juny. 
Alçada: 10 a 30 cm.
Matolls, rocalla.
Medicinal, aromateràpia, alimentària.


PROPIETATS: antiespasmòdica, antireumàtica, diürètica, sudorífica, desinfectant, calmant, antihelmíntica, expectorant, antifúngica, estimulant digestiu, enforteix el sistema immunològic.

S'UTILITZEN les branques florides en infusió o decocció curta per prendre, en extracte líquid, en decocció més llarga (15 mn) per banys i rentats de ferides i nafres, pels cabells; en SUFUMIGACIÓ per purificar un ambient -es creu que te poders màgics per conservar la salut -; sota el coixí per dormir be i sense malsons; dur-lo posat ajuda a desenrotllar els poder psíquics i si el porta a sobre una dona sembla ser que atrau l'amor. En banys, per deixar tots els patiments i penes endarrere. 

L'OLI ESSENCIAL té qualitat Yang, això vol dir que escalfa per això també va be per inhalar, fins i tot quasi millor que l'eucaliptus doncs aquest més aviat refreda; per les persones molt ansioses, doncs ajuda a prendre consciència dels propis límits, també és un estimulant mental que millora la concentració. ULL, no prendre'n.

AJUDA quan hom té un refredat o grip, dolors musculars, debilitat general, infeccions intestinals, indigestions, falta de concentració, per donar valor...

A LA TAULA: com a condiment per donar aroma i gust als menjars, per fer olis i vinagres aromatitzats i la típica sopa de farigola, ben senzilla de fer, tot i que cadascú té els seus propis trucs:
Per 4 persones: 1 l. o 1,5 l. d'aigua es posa a bullir en una olla i quan ha arrancat el bull s'hi afegeix la sal i un bon manat de farigola fresca o 3-4 cullerades si ha de ser seca i quan torni a bullir s'apaga el foc deixant que reposi 5 mn. amb l'olla tapada.
Llavors hi ha qui posa 4 o 5 llesques de pa a l'olla i la fa tornar a bullir i hi ha qui de la manera encara més fàcil posa la llesca de pa sec o torrat i si es vol havent-hi fregat un gra d'all directament al plat on es tira primer força oli d'oliva verge i després l'aigua de farigola colada. Per fer-lo més complert s'hi pot tirar un ou i remenar-ho be, fins i tot hi ha qui després hi posa una mica de formatge ratllat. Cadascú al seu gust.                             

REMEIS:
- Fórmula per a la tos: En cas de laringitis i bronquitis, a parts iguals farigola, rosella, malva, murtó i fonoll. Una cullerada sopera rasa de la barreja per tassa. Bullir 2 minuts. deixar que reposi 10 més, filtrar i afegir una mica de mel de farigola i una rodanxa de llimona. Es pot prendre un vas calent cada quatre hores.
- Fórmula digestiva: En cas de dolor abdominal, nàusees, combinar farigola amb marialluïsa, poliol blanc i malrubí blanc, a parts iguals. Una cullerada sopera de la barreja per tassa. Bullir 2 minuts, deixar que reposi i colar. Prendre un vas després dels dinars i sopars.
- Fórmula desintoxicant: En cas d'al·lèrgia o intoxicació alimentària, a parts iguals farigola, ortiga i plantatge major. Dues cullerades rases de la barreja per mig litre d’aigua. Infusionar 10 minuts, filtrar i beure al llarg del dia.  
- Fórmula cicatritzant: En cas de ferides, úlceres, nafres, a parts iguals, 10 g de farigola, boixac, milfulles i cua de gat per mig litre d’aigua. Bullir, deixar que reposi 10 minuts i filtrar. Mullar unes gases amb l’infusió i aplicar sobre l’àrea afectada.
(aquests apartat de remeis s'ha extret de www.floracatalana.es)
         
El color pot variar entre liles, roses i blancs.


On està a punt de florir les fulles són una mica més amples.