(Thymus vulgaris)
Castellà: tomillo;
Francès: farigoule, thym; Occità: frigola, ferigoulo;
Anglès: thyme.
Alemany: echter thymian.
Família: LABIADES. Floreix: Febrer/Juny.
Alçada: 10 a 30 cm.
Matolls, rocalla.
Medicinal, aromateràpia, alimentària.
|
PROPIETATS: antiespasmòdica, antireumàtica, diürètica, sudorífica, desinfectant,
calmant, antihelmíntica, expectorant, antifúngica, estimulant digestiu,
enforteix el sistema immunològic.
S'UTILITZEN les branques florides en infusió o decocció curta per prendre, en
extracte líquid, en decocció més llarga (15 mn) per banys i rentats de ferides
i nafres, pels cabells; en SUFUMIGACIÓ per purificar un ambient -es creu que te
poders màgics per conservar la salut -; sota el coixí per dormir be i sense
malsons; dur-lo posat ajuda a desenrotllar els poder psíquics i si el porta a
sobre una dona sembla ser que atrau l'amor. En banys, per deixar tots els
patiments i penes endarrere.
L'OLI ESSENCIAL té qualitat Yang, això vol dir que escalfa per això també va be per
inhalar, fins i tot quasi millor que l'eucaliptus doncs aquest més aviat
refreda; per les persones molt ansioses, doncs ajuda a prendre consciència dels
propis límits, també és un estimulant mental que millora la concentració. ULL,
no prendre'n.
AJUDA quan hom té un refredat o grip, dolors musculars, debilitat general,
infeccions intestinals, indigestions, falta de concentració, per donar valor...
A LA TAULA: com a condiment per donar aroma i gust als menjars, per fer olis i
vinagres aromatitzats i la típica sopa de farigola, ben senzilla de
fer, tot i que cadascú té els seus propis trucs:
Per 4 persones: 1 l. o 1,5 l. d'aigua es posa a bullir en una olla i quan
ha arrancat el bull s'hi afegeix la sal i un bon manat de farigola fresca o 3-4
cullerades si ha de ser seca i quan torni a bullir s'apaga el foc deixant que
reposi 5 mn. amb l'olla tapada.
Llavors hi ha qui posa 4 o 5 llesques de pa a l'olla i la fa tornar a
bullir i hi ha qui de la manera encara més fàcil posa la llesca de pa sec o
torrat i si es vol havent-hi fregat un gra d'all directament al plat on es tira
primer força oli d'oliva verge i després l'aigua de farigola colada. Per fer-lo
més complert s'hi pot tirar un ou i remenar-ho be, fins i tot hi ha qui després
hi posa una mica de formatge ratllat. Cadascú al seu gust.
REMEIS:
- Fórmula per a la tos: En cas de laringitis i bronquitis, a parts iguals
farigola, rosella, malva, murtó i fonoll. Una cullerada sopera rasa de la
barreja per tassa. Bullir 2 minuts. deixar que reposi 10 més, filtrar i afegir
una mica de mel de farigola i una rodanxa de llimona. Es pot prendre un vas
calent cada quatre hores.
- Fórmula digestiva: En cas de dolor abdominal, nàusees, combinar farigola
amb marialluïsa, poliol blanc i malrubí blanc, a parts iguals. Una cullerada
sopera de la barreja per tassa. Bullir 2 minuts, deixar que reposi i colar. Prendre
un vas després dels dinars i sopars.
- Fórmula desintoxicant: En cas d'al·lèrgia o intoxicació alimentària, a
parts iguals farigola, ortiga i plantatge major. Dues cullerades rases de la
barreja per mig litre d’aigua. Infusionar 10 minuts, filtrar i beure al llarg
del dia.
- Fórmula cicatritzant: En cas de ferides, úlceres, nafres, a parts iguals,
10 g de farigola, boixac, milfulles i cua de gat per mig litre d’aigua. Bullir,
deixar que reposi 10 minuts i filtrar. Mullar unes gases amb l’infusió i
aplicar sobre l’àrea afectada.
(aquests apartat de remeis s'ha extret de
www.floracatalana.es)
On està a punt de florir les fulles són una mica més amples. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada