(Opuntia subulata)(Austrocylindropuntia subulata)Castellà: alfileres de Eva. Francès: opuntia subulata Anglès: Eve's pin,Eve's needle.... Alemany: oveska, ojekiska. Família: CACTÀCIES. Floreix: a finals de primavera. Alçada: fins 4 m. Ornamental. |
Petit homenatge a la natura que ens acompanya i a les persones respectuoses que volen i saben gaudir-ne, per CARME FRIGOLA.
divendres, 25 de novembre del 2022
FIGUERA D'AGULLES
dimecres, 23 de novembre del 2022
MÈLIA
(Melia azedarach)Castellà: árbol del paraíso, cinamomo, melia, agriaz, canelo... Francès: margousier à feuilles de frêne, mèlia faux neem, lilas de Perse. Anglès: chinaberry tree, cape lilac, persian lilac, bead-tree, white cedar.... Italià: albero dei rosari, albero dei paternostri. Família: MELIÀCIES. Floreix: Maig/Juny. Alçada: de 10 a 12 m. Ornamental, industrial. |
Imatge extreta de plantasyhongos.es |
dilluns, 21 de novembre del 2022
CASTELL DE SARRAI - MAS LA PUJADA
CARBONERES
La carbonera de Sant Llorenç de la Muga |
Fins a mig segle passat, 1.950 +/-, l'ofici de carboner era molt important, perquè el carbó té molt més poder calorífic que la fusta, a més es pot conservar sense que es podreixi i llavors es feia servir per cuinar, per escalfar-se els peus amb els brasers, pels forns, per les barques, pels trens, per les planxes, per fer pólvora...i en sortir combustibles extrets del petroli i l'electricitat va acabar essent obsolet tot i que encara se'n fa en alguns llocs com a Sant Llorenç de la Muga.
Imatge extreta de Viquipèdia |
Per fer la pila cal primer posar els troncs més grossos al voltant de l'ull de la pila i els més petits més a l'exterior, ben junts però deixant espais perquè l'aire hi circuli. Després es tapa amb branques primes o arbusts per tal de poder-la tapar tota amb un bon gruix de terra a fi de que la llenya no estigui en contacte directe amb l'aire.
Un cop s'encén la pila han de passar uns 3 dies perquè la llenya es torri i és quan comença a fer molt de fum i quan és fan forats a la part de dalt i es tiren petits trossos o bitllots per tal de fer pujar el foc, llavors comença la carbonització que és quan la llenya crema sense flama.
Al llarg d'aquest procés el fum va canviant, al principi el fum és blanc marronós, a mitjà que es va coent ja no és tan blanc i s'enlaira més i quan es torna blavós es que la llenya ja és cuita.
Com més alta la temperatura millor serà el carbó, tot i que així no en surt tant, haurà eliminat l'aigua i altres productes volàtils de la fusta, però no lo combustible, per això pot cremar sense flama.
Quan el foc ha arribat a terra i ja tot és carbó es deixa refredar es trenca la crosta de terra i s'engruna i es torna a tapar el carbó perquè no s'encengui.
A Sant Llorenç la carbonera fumeja uns 14 dies seguits i crema de 35 a 40 tones de llenya, tota d'alzina, vigilada al llarg de tot el procés per voluntaris.
La pila ja quasi cuita i la barraca carbonera de Sant Llorenç. |
diumenge, 20 de novembre del 2022
FENC
(Trifolium incarnatum)Català: farroig, fe; Castellà: trébol encarnado, escarlata o italiano, farrucha, ferrol, heno, tefla... Francès: trèfle incarnat, o du Roussillom o farouche. Anglès: crimson clover, italian clover. Italià: trifoglio incarnato. Família: PAPILIONÀCIES. Floreix: Primavera/Tardor Alçada: de 20 a 50 cm. Farratgera. |
Taller de "Les àvies remeieres de la Garrota" al Parc de la Tosca de Les Preses. |
És una herbàcia anual amb les fulles trifoliades una mica peludes com les tiges.
dilluns, 14 de novembre del 2022
ORTIGA GROSSA
(Urtica dioica)
Català: ortiga gran, estrígol (a Cantallops i a Sant Climent Sescebes) (*)
Castellà: ortiga mayor, ortiga verde;
Francès: grande ortie, ortie dioïque, ortie commune;
Anglès: common nettle, burn nettle, stinging nettle.
Família: URTICÀCIES. Floreix: Primavera/Tardor
Alçada: fins a 150 cm.
|
És d'aquelles que si t'hi acostes massa i no la veus, la notes, potser és de les que primer aprenem a conèixer per les seves "ortigades", donen aquesta sensació de picor i de cremor ben empipadora que pot durar molt poc o fins a 12 hores segons la sensibilitat de cadascú només per haver-la fregat de passada, perquè té uns petits pèls que porten àcid fòrmic.
El seu nom "dioica" vol dir que té plantes masculines i plantes femenines; té la tija de secció quadrada i les fulles ovalades amb les vores dentades.
És una altra planta considerada una “mala herba” i per contra és una de les que té més aplicacions medicinals i a més és un bon aliment, doncs conté sals minerals especialment de ferro, fòsfor, magnesi, calci, silici, també vitamines A, B5,B2,B1,C, E, K, àcid fòrmic, tanins... i també és una bona font vegetal de proteïnes (quan son seques, és similar en quantitat a les de la soja).
Sempre
és a prop de llocs on hi han restes orgàniques – horts, femers, bestiar, vores
de recs – la qual cosa provoca la possible toxicitat per nitrats si es bull
l’arrel, per això normalment només se n’utilitzen les fulles, tot i que es pot fer servir tota la planta.
Quasi tothom la coneix degut a la picor i la urticària que provoca a la pell si la toquem – els seus petits pèls, carregats d'àcid fòrmic travessen fins hi tot alguns teixits - però més enllà d’aquest inconvenient, només ens dóna que beneficis.
En ser diürètica i alcalinitzant és aplicable quan hi ha dolors reumàtics, gota, sorra a l’orina, i també per contrarestar les dietes massa riques en proteïnes animal
És astringent, pel que redueix les diarrees; Porta petites quantitats d’una hormona que estimula el pàncreas, l’estómac i la vesícula biliar pel que facilita la digestió i millora l’assimilació dels aliments i per això també fa baixar els nivells de sucre en sang ( hipoglucèmica) tot i que no substitueix la insulina a les persones que la precisen.
És adequada en convalescències, esgotaments, desnutricions; per les importants quantitats de ferro i clorofil·la que té fa pujar la producció de glòbuls rojos, és tonificant i reconstituent.
En època d’alletament facilita la secreció de llet.
Atura les hemorràgies siguin nasals o d’excessos menstruals tot i que cal la consulta al metge. Té efectes positius però en regles quan hi ha regles curtes o absents i quan hi ha desordres d'estrògens -Síndrome premenstrual i menopausa-.
Afavoreix les desintoxicacions i redueix infeccions; es molt recomanable en afeccions de la pell com èczemes, acne, caiguda de cabell on a més d’aplicacions directes del suc és recomanable afegir la presa d’infusions de la mateixa planta; també afavoreix l’expectoració i redueix la tos i al·lèrgies millorant els pulmons.
COM UTILITZAR-LA
Un cop recollida millor amb guants de goma, cal deixar-la reposar unes 12 hores, doncs és el temps suficient perquè després les podem tocar sense cap problema.
La manera més fàcil és com a verdura sigui en truita, crua en amanida, o simplement bullida sola o amb d’altres verdures. Aprofitant la primavera que és temps de “neteja interna” la podem afegir al conegut “caldo depuratiu” on l’afegirem a l’api, ceba i carrota. Cal utilitzar només les fulles.
El
suc fresc fet premsant les fulles o passant-les per la liquadora: un vaset el
matí i un altre al migdia i també per aplicar-lo directament a la pell afectada
o per mullar una gassa i taponar el nas quan hi ha hemorràgia.
En
infusió: 50grs, x lt, i deixant-la reposar 15 mn. 3 o 4 taces al dia.
Fent-la
bullir amb arrel i tot 10 mn, per aplicar als cabells.
Fent-la
assecar i fumar-la pot millorar la
respiració dificultosa.
Externament,
amb ortigues recent tallades passar-les suaument per articulacions doloroses i inflamades.
Evidentment provoquen molta picor, però en atraure la sang cap a la superfície
de la pell descongestiona l’interior de l’articulació. No cal abusar.
Per
ben alimentar les gallines.
S’utilitza
en agricultura ecològica com a
activadora del compost, també macerant-la 8 o 10 dies, es cola i serveix per
polvoritzar plantes infectades de pugó i sense colar serveix directament per
adob.
També s’utilitza industrialment per fabricar fil similar al lli o al cànem, tints, pasta de paper i evidentment l’utilitzen els laboratoris que la presenten de diferents maneres – comprimits, càpsules, tintures, - per tal que ens sigui més fàcil fer-ne ús.
Com podeu veure és una planta molt beneficiosa, la qual cosa no vol dir que n’oblidem la precaució. Sempre davant del dubte cal consultar al professional.