(Urtica dioica)
Català: ortiga gran, estrígol (a Cantallops i a Sant Climent Sescebes) (*)
Castellà: ortiga mayor, ortiga verde;
Francès: grande ortie, ortie dioïque, ortie commune;
Anglès: common nettle, burn nettle, stinging nettle.
Família: URTICÀCIES. Floreix: Primavera/Tardor
Alçada: fins a 150 cm.
|
És d'aquelles que si t'hi acostes massa i no la veus, la notes, potser és de les que primer aprenem a conèixer per les seves "ortigades", donen aquesta sensació de picor i de cremor ben empipadora que pot durar molt poc o fins a 12 hores segons la sensibilitat de cadascú només per haver-la fregat de passada, perquè té uns petits pèls que porten àcid fòrmic.
El seu nom "dioica" vol dir que té plantes masculines i plantes femenines; té la tija de secció quadrada i les fulles ovalades amb les vores dentades.
És una altra planta considerada una “mala herba” i per contra és una de les que té més aplicacions medicinals i a més és un bon aliment, doncs conté sals minerals especialment de ferro, fòsfor, magnesi, calci, silici, també vitamines A, B5,B2,B1,C, E, K, àcid fòrmic, tanins... i també és una bona font vegetal de proteïnes (quan son seques, és similar en quantitat a les de la soja).
Sempre
és a prop de llocs on hi han restes orgàniques – horts, femers, bestiar, vores
de recs – la qual cosa provoca la possible toxicitat per nitrats si es bull
l’arrel, per això normalment només se n’utilitzen les fulles, tot i que es pot fer servir tota la planta.
Quasi tothom la coneix degut a la picor i la urticària que provoca a la pell si la toquem – els seus petits pèls, carregats d'àcid fòrmic travessen fins hi tot alguns teixits - però més enllà d’aquest inconvenient, només ens dóna que beneficis.
En ser diürètica i alcalinitzant és aplicable quan hi ha dolors reumàtics, gota, sorra a l’orina, i també per contrarestar les dietes massa riques en proteïnes animal
És astringent, pel que redueix les diarrees; Porta petites quantitats d’una hormona que estimula el pàncreas, l’estómac i la vesícula biliar pel que facilita la digestió i millora l’assimilació dels aliments i per això també fa baixar els nivells de sucre en sang ( hipoglucèmica) tot i que no substitueix la insulina a les persones que la precisen.
És adequada en convalescències, esgotaments, desnutricions; per les importants quantitats de ferro i clorofil·la que té fa pujar la producció de glòbuls rojos, és tonificant i reconstituent.
En època d’alletament facilita la secreció de llet.
Atura les hemorràgies siguin nasals o d’excessos menstruals tot i que cal la consulta al metge. Té efectes positius però en regles quan hi ha regles curtes o absents i quan hi ha desordres d'estrògens -Síndrome premenstrual i menopausa-.
Afavoreix les desintoxicacions i redueix infeccions; es molt recomanable en afeccions de la pell com èczemes, acne, caiguda de cabell on a més d’aplicacions directes del suc és recomanable afegir la presa d’infusions de la mateixa planta; també afavoreix l’expectoració i redueix la tos i al·lèrgies millorant els pulmons.
COM UTILITZAR-LA
Un cop recollida millor amb guants de goma, cal deixar-la reposar unes 12 hores, doncs és el temps suficient perquè després les podem tocar sense cap problema.
La manera més fàcil és com a verdura sigui en truita, crua en amanida, o simplement bullida sola o amb d’altres verdures. Aprofitant la primavera que és temps de “neteja interna” la podem afegir al conegut “caldo depuratiu” on l’afegirem a l’api, ceba i carrota. Cal utilitzar només les fulles.
El
suc fresc fet premsant les fulles o passant-les per la liquadora: un vaset el
matí i un altre al migdia i també per aplicar-lo directament a la pell afectada
o per mullar una gassa i taponar el nas quan hi ha hemorràgia.
En
infusió: 50grs, x lt, i deixant-la reposar 15 mn. 3 o 4 taces al dia.
Fent-la
bullir amb arrel i tot 10 mn, per aplicar als cabells.
Fent-la
assecar i fumar-la pot millorar la
respiració dificultosa.
Externament,
amb ortigues recent tallades passar-les suaument per articulacions doloroses i inflamades.
Evidentment provoquen molta picor, però en atraure la sang cap a la superfície
de la pell descongestiona l’interior de l’articulació. No cal abusar.
Per
ben alimentar les gallines.
S’utilitza
en agricultura ecològica com a
activadora del compost, també macerant-la 8 o 10 dies, es cola i serveix per
polvoritzar plantes infectades de pugó i sense colar serveix directament per
adob.
També s’utilitza industrialment per fabricar fil similar al lli o al cànem, tints, pasta de paper i evidentment l’utilitzen els laboratoris que la presenten de diferents maneres – comprimits, càpsules, tintures, - per tal que ens sigui més fàcil fer-ne ús.
Com podeu veure és una planta molt beneficiosa, la qual cosa no vol dir que n’oblidem la precaució. Sempre davant del dubte cal consultar al professional.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada