(Rhus coriaria)
Català: tintillaina;
Castellà: zumaque, aldebajín, adurión, tano; Francès: sumac des corroyeurs, vinaigrier; Occità: ros, sumac. Anglès: sumach, elm-leaved sumach. Alemany: gerber-sumach, sizilianischer sumach, gewürz sumach. Família: ANACARDIÀCIES.
Floreix: Maig/Agost.
Alçada: fins a 3 m.
|
Tradicionalment s'ha fet servir per adobar pells per fabricar sabates i guants. Els fruits i les arrels donen un colorant groc i els fruits frescos i brots tendres de les fulles donen un colorant marro o negre; si s'hi afegeixen altres productes pot donar altres tons com el siena torrat o un groc verdós.
Les llavors ben triturades es fan servir d'espècia (sumac); a alguns dels països àrabs els fruits madurs es fan servir de condiment per carns i peixos i com a substitut de la llimona o el vinagre.
Aquests mateixos fruits però si son verds i se'n prenen molts, poden ser tòxics. El contacte de la saba o de les fulles amb la pell pot produir una reacció al·lèrgica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada