(Opuntia maxima) (Opuntia ficus-indica)
Català: figuera de pala, figuera d'Índia, figuerassa; Castellà: higuera de moro, chumbera, nopal, tuna; Francès: figuier de barbarie, nopal, figuier d'Inde. Occità: pata del diable, figa de barbarià. Anglès: indian fig opuntia, barbary fig, spineless cactus. Família: CACTÀCIES.
Floreix: Maig/Juliol.
Alçada: fins a 5 m.
|
És originària
de Mèxic i és considerada molt invasora, doncs a la nostra costa Mediterrània
ja surt espontàniament.
PROPIETATS:
Els fruits i les flors menjades porten molta Vit C, les fulles també però a més
porten molts minerals com coure, magnesi, ferro, baixen el sucre en sang, el
colesterol i els triglicèrids. Els fruits també son antidiarreics.
De les
llavors se'n fa oli, sobre tot al Magreb, per cuinar i porta Omega 6. També
s'utilitza molt en cosmètica en cremes per després del sol, antiarrugues, cicatritzant...
A Mèxic les
"pales" o fulles quan son tendres es fan servir de verdura; aquí les
pales pelades i posades en un colador amb sucre a sobre i deixat reposar tota
la nit, fa un xarop molt bo contra la bronquitis.
Aquestes
pales també en alguns països es fan servir de farratge.
És fa servir
de tanca als horts i també de tallafocs. També va bé contra l'erosió del sòl.
Hi ha qui la
fa servir per purificar l'aigua, doncs
la seva part mucilaginosa fa que els contaminants de l'aigua se sedimentin al
fons i es faci aigua potable.
S'utilitza
per fer biogàs. Dels fruits se n'extreu colorant però a les Canàries i al nord d'Àfrica se la fa servir per criar cotxinilles de les quals se n'extreu un pigment vermell també utilitzat com a colorant; el mucílag serveix per
fabricar adhesius.
Una planta
molt interessant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada