(Ceratonia siliqua)
Català: garrover;
Castellà: algarrobo, garrofero; Francès: caroubier; Occità: carrobièr, coropièr; Anglès: carob bean, locust bean, st. john's bread; Alemany: karube.
Família: PAPILIONÀCIES.
Floreix: Agost/Novembre.
Alçada: fins 10 m.
Alimentari.Ornamental. Medicinal.
|
Normalment es planta al camp o en jardins com a ornamental, però també surt
espontàniament tot i que l'arbre sol ser més petit.
La farina te
moltes propietats nutritives perquè conté molts sucres, pectina, moltes
vitamines -C, E, A i moltes del grup B, també molts minerals com magnesi,
ferro, potassi, calci, iode, seleni...i moltes proteïnes (conté quasi tots els
aminoàcids essencials) i fibra.
PROPIETATS:
Molt nutritiva, antioxidant i astringent; activa els ronyons, antifúngic; així
com la farina va bé per taller les diarrees, les seves "mongetes
tendres" son laxants. Aquestes "mongetes" també son reguladores
del sistema nerviós.
La pectina que
porta és una mena de goma -goma de garrofí- que ingerida retarda l'absorció dels
greixos i dona sensació de tip, és per això que es fa servir en els batuts per
perdre pes.
Així doncs és
útil per regular els intestins, enforteix ossos, dents, pell, ungles, cabells;
és energètic, sobre tot a l'hivern i es pot menjar com a substitut de la
xocolata desfeta; millora la memòria i el to muscular.
Tot i els
seus beneficis, cal anar en compte si hi ha obstrucció intestinal, els
diabètics insulinodepenents.
Tant les tavelles
com les fulles es fan servir com a farratge. L'escorça per adobar pells i la
fusta per ebenisteria i per cremar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada