divendres, 16 de novembre del 2018

ARBOÇ

(Arbutus unedo

Català: cirerer d'arboç, llipoter, cirerer de pastor;
Castellà: madroño, aborio, alborocera;
Francès: arbousier commun; Occità: arboç, darbousié, faus-fraguièr;
Anglès: arbutus, strawberry tree;
Alemany: westlicher Erdbeerbaum.

Família: ERICÀCIES. 
Floreix: Setembre/desembre.
Alçada: 1 a 10 m.
Alzinars, boscos mediterrànis i jardins.
Medicinal.



D'aquest arbre es fa servir gairebé tot; com a medicinal es fa servir l'arrel, l'escorça, les fulles i els fruits; la seva fusta és molt apreciada en marqueteria i ebenisteria i també produeix un carbó d'excel·lent qualitat; l'escorça es fa servir per adobar el cuir; l'arbre en si es apreciat en jardineria i no cal dir que les seves flors son exquisides per fer ram silvestres; els fruits es fan servir en pastisseria, per fer melmelades, licors...i menjades directament, tot i que cal anar en compte perquè quan van madurant fermenten i poden donar una mica de borratxera si ens passem menjant-ne.
















PROPIETATS: és astringent, diürètic, desinfectant, desintoxicant, antiinflamatori, bactericida, protector del cor i del sistema circulatori, antioxidant.





Per tot això ajuda a taller diarrees, desinfecta i desinflama les vies urinàries, disminueix els edemes i les retencions de líquids i per això també millora els reumes i la hipertensió; és protector del fetge i ajuda en grips i al·lèrgies; també serveix per fer gargarismes i per aliviar les angines i irritacions del coll.