(Celtis australis)
Català: llidoner;
Castellà: lodoño, almez, alatonero, aligonero; Francès: micocoulier de provence, micocoulier du midi; Occità: micacolièr, picapolier, belicoquietr, fabreguièr;
Anglès: nettle tree, european hackberry;
Alemany: europäische zürgelbaum.
Família: ULMÀCIES.
Floreix: Març/Abril.
Alçada: fins a 25 m.
|
És un arbre
provinent de nord d'Àfrica, Àsia menor i Mediterrani oriental. Normalment
plantat com a ornamental, per contenir marges i per ombra però també subespontani
sobretot en marges i zones de ribera.
A mi
personalment m'encanta per l'ombra que fa, a la tardor pel color groc que
agafa, a l'hivern perquè quan queda sense fulles es veu clarament la seva
disposició fractal de les branques i també perquè normalment no fa mai un tronc
sol, sempre n'hi ha dos o més, fent com una petita agrupació.
La seva fusta
s'ha fet servir per fer eines agrícoles com mànecs, forques, jous i les
branques tendres per alimentar el bestiar; també se'n feia carbó. De les arrels
se n'havia extret un colorant groc per tenyir seda.
Dels lledons
-els seus fruits- se'n pot fer melmelada la qual porta molta vitamina C, ferro
i potassi.
PROPIETATS:
talla les diarrees i millora la inflamació dels budells; regula les
menstruacions massa abundants o doloroses i talla les hemorràgies lleus.
RECEPTE d'en
JAUME REIXACH : 9 fulles de lledoner es deixen en 1 lt d'aigua tota la nit, l'endemà
s'escalfa una mica i es va bevent aquesta aigua al llarg del dia. Cal fer-ne novenes.
Serveix per regular el colesterol.
Camí cap al Pa Blanc. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada