(Ocimum basilicum)
Català: basilicó, herba del mal prenyat, alfalga, aufàbrega.
Castellà: albahaca, basilicón, ocimo, albahaca de limón;
Francès: basilic, basilic romain; Occità: alfasega, baselic;
Anglès: sweet basil;
Alemany: basilikum.
Família: LABIADES.
Floreix: Juny/Setembre.
Alçada: 40 a 60 cm.
Medicinal, aromàtica. Cultivada. |
Prové de
l'Àsia i més en concret de l'Índia. Allà hi ha la varietat Ocimum tenuiflorum que l'anomenen Tulasî que és una planta sagrada
que tenen davant de les cases en una mena de capelleta descoberta. "No i
ha millor fulla que una fulla de Tulasî. Qualsevol cosa que hom pugui obtenir
oferint tot tipus de flors i fulles al Senyor, es pot obtenir per mitjà de
l'acte simple d'oferir una fulla de Tulasî. Una ofrena d'or, joies i perles
precioses, no és igual a una ofrena de fules de Tulasî". A occident se li
han donat diversos significats: amorós a Itàlia, d'odi i pobresa a Grècia,
seducció si el noi en porta una branca a l'orella perquè implica simpatia, de
dol a Creta.
La que trobem
aquí normalment la coneixem per plats italians o salses com ara el pesto i també en la cuina tailandesa i
xinesa; també per foragitar mosquits de casa posant-la a les finestres i per
fer fóra plagues plantant-la a l'horta.
Bàsicament té
PROPIETATS digestives. És antivomitiva, fa expulsar gasos i cucs intestinals,
tonifica l'estómac i el sistema nerviós alhora que el relaxa. Va bé quan no hi
ha gana i també quan hom se sent molt ple. Rebaixa l'ansietat, l'insomni, el
nerviosisme i també redueix la retenció de líquids. També serveix per millorar
els refredats.
En dosis una
mica altes pot ser una mica neurotòxica, és per això que és millor no utilitzar-la
ni les dones embarassades ni els nens de menys de 6 anys; així com pot anar
molt bé pel tracte digestiu, cal evitar-la quan hi ha gastritis, úlceres
gastrointestinals, malaltia de Crohn, problemes hepàtics, malalties
neurològiques com Parkinson o epilèpsia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada