(Schinus molle)
Castellà: falso pimentero, lentisco del Perú, aguaribay;
Francès: faux-poivrier;
Anglès: peruvian pepper.
Alemany: peruanische pfefferbaum.
Família: ANACARDIÀCIES.
Floreix: Març/Setembre.
Alçada: 5 a 15 m.
Ornamental, medicinal. Al·lòcton. |
Aquesta imatge presa aquest setembre té el fruit i també la flor, que quasi no es veu, en una branca de més amunt. |
PEBRER BORD ( Schinus molle)
M'ha semblat
interessant incloure aquest arbre amb les plantes de Llers perquè tot el carrer
de l'Església n'està ple. És un arbre molt pràctic en jardineria perquè aguanta
be les alçades, el terra pedregós i pobre, és de clima tropical i temperat, a més fa una bona ombra, és molt
decoratiu per les branques que pengen i sempre és verd. Així doncs ja forma
part del cada dia dels llersencs, encara que sigui un arbre que vingui de
Sud-amèrica.
És de la
mateixa família del llentiscle (anacardiàcies). Floreix a la primavera amb un
penjoll de diminutes floretes blanques de
5 pètals que donen un petit fruit de color vermellós de 4-5 mm de
diàmetre que sovint s'ha utilitzat per fer barreja de pebres (amb la clova és
el pebre rosat i molt és el pebre blanc) i també s'ha fet servir per adulterar
el pebre negre.
Ja que el
tenim tan a mà cal fer un cop d'ull a la infinitat d'usos que li donen al Perú,
a Mèxic, Xile...:L'utilitzen com a tint
per donar color groc als teixits, com a adob,
com a repel·lent de plagues i
d'arnes si es posen les fulles entre la roba dels armaris, la fusta per fabricar estris agrícoles, la resina
per mastegar i sobre tot com a planta medicinal.
COM UTILITZAR-LO:
- Decocció de les fulles (cal deixar
refredar) per fer banys "d'assiento" per les hemorroides o
"morenes"; aquests banys també van bé per rebaixar la inflamació dels
ronyons, la pròstata, la bufeta, la vesícula biliar, els fluixos vaginals,
espasmes nerviosos...
Aquesta
mateixa decocció també pot servir per fer inhalacions quan el nas està tapat
quan hom està refredat, o per glopejar i fer gàrgares si hi han nafres a la
boca o inflamacions de les genives.
També per fer
banys contra la picor de la sarna.
- Infusió de 2 fulles senceres pels mals
d'estómac, per calmar migranyes, dolors musculars, restrenyiment... i si li
afegim dues fulles de lletsó (sonchus oleraceus) servirà per problemes urinaris com cistitis, retenció
d'orina...
- L'aigua que
resulta de macerar els fruits pelats
1 hora en aigua tèbia, un cop colada, es fa bullir amb sucre ( 1 mida de sucre
per 3 d'aigua) uns 20 minuts remenant constantment. El xarop que queda, es pren a raó d'una
cullerada al mati i una al vespre per tos, bronquitis, refredats...
- Les
clivelles de mans i peus milloren molt
refregant-les amb les fulles fresques
triturades.
Aquest any he
preparat com a prova un "OLEAT DE PEBRER" ( pot ple de fulles i cobert d'oli d'oliva
deixat a sol i serena 40 dies a l'estiu i després colat)
doncs hauria
d'anar molt be pels dolors reumàtics. Aclareixo que les fulles les he tret de
l'arbre que tinc a casa. Tot i això no crec que us diguin res si espereu a que
els podin, no fos cas que ara els deixéssiu pelats!.
No cal dir
que amb les plantes cal anar amb molt de compte, son molt importants les mides
i sempre davant qualsevol problema cal adreçar-se a un professional de la
salut.
Carme Frigola
Acupuntora –
massatgista.
Publicat a la revista LERTIO - Tardor –
hivern 2014
P.D. Val a
dir que pocs mesos després d'aquesta publicació els van arrencar tots i han
estat substituïts per llorers. Encara queda el de casa meva que ja té més de 20
anys i està esplèndid, per cert és fill del pebrer que hi ha a la Clínica Santa
Creu de Figueres, un exemplar segurament centenari que molt empordanesos segur
que han vist.
( setembre 2017)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada