divendres, 2 de desembre del 2016

MARIALLUÏSA


(Aloysia triphylla) (Lippia citriodora) (Verbena triphylla)

Català: herba de la princesa, herballuïsa, berbena de nucs florits;
Castellà: marialuisa, hierba luisa; 
Francès: verveine citronelle, verveine du pérou, v. odorante; Occità: limoneta;
Anglès: lemon verbena;
Alemany: zitronenstrauch, zitronenverbene.

Família: VERBENÀCIES.
Floreix: Juny/Agost.
Alçada: 100 a 500 cm.
Cultivada en jardins com a medicinal.


Detall de les fulles: surten de tres en tres o de quatre en quatre.

PROPIETATS: és sedant, antiinflamatòria, desintoxicant, tonifica el sistema digestiu, enforteix el sistema nerviós, desinfectant i afrodisíaca.
Per totes aquestes qualitats va bé per mals de ventre, molèsties menstruals, mals de cap, mareigs, insomni, estats depressius, vòmits, indigestions, mals de queixal, dolors reumàtics, febre, psoriasi, asma, hipertensió, palpitacions...
Amb el mal de queixal,hemorroides, i altres problemes circulatoris es poden aplicar directament les fulles fresques.
Es pot prendre en infusió, en pols, en tintura, en vi, en extracte...
Si se n'abusa durant molt de temps pot arribar a donar irritació d'estómac i cal anar en compte també perquè pot potenciar els efectes de tranquil·litzants, antihistamínics i de l'alcohol.
Va bé afegir-la a les infusions per donar més bon gust, per fer licors, per ambientar l'armari...




Autor: Kurt Stüber - wikipèdia