(Helianthus annuus)
Castellà: girasol;
Francès: tournesol; Occità: torna-solelh, vira-sòl;
Anglès: sunflower;
Alemany: sonnenblume.
Família: COMPOSTES.
Floreix: Juny/Octubre
Alçada: 60 a 200 cm.
Plantada i espontània. |
PROPIETATS: Sobre
tot és nutritiu tant per les persones com per als animals perquè porta moltes
vitamines i minerals ( també es fa servir per farratge), és hipolipemiant, és a
dir fa desfer els greixos de la sang, és diürètic i emol·lient ( desfà grans),
fa baixar la febre.
VA per
regular els nivells del colesterol i dels triglicèrids pel que serveix per
prevenir l'arteriosclerosi i els infarts,rebaixa els edemes i les retencions de
líquids i va bé per problemes de la pell com irritacions, cremades, furóncols i
per les ictiosis dels nadons.
ES fan servir
les flors i les fulles en infusió i les llavors (*). L'oli a part de servir per
cuinar també es fa servir en cosmètica. Es fa servir també en jardineria i per
fer composicions florals i també com a productor d'energia per a fer bio etanol.
És originària
d'Amèrica del Nord.
(*) en forma
d'oli de primera pressió en fred: aquest oli per les seves propietats està per
sobre de la resta d'olis, fins i tot el d'oliva. Una pipa té un 30% d'oli i
d'aquest del 58 al 75% és vitamina F pel que és molt alterable per la llum,
l'escalfor i per l'aire. En ser ric en aquesta vitamina té un paper molt
important en l'equilibri immunitari. La seva deficiència té a veure amb les
malalties vasculars,en els trastorns hepàtics i intestinals. És un bon
regulador de les prostaglandines (PGE1) que tenen a veure amb l'activitat de la
musculatura llisa i amb les glàndules. La seva falta és un dels factors
responsables de la hipertensió arterial. Ajuda molt a millora la pell, el
sistema endocrí i nerviós i especialment quan hi ha el colesterol elevat i
arteriosclerosi, per tant també quan hom és massa sedentari i quan es consumeix
massa grasses animals. La relació qualitat/preu el fa el més interessant. (extret del curset de nutrició que vaig estar impartint fa uns anys).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada