(Salicornia patula)(Salicornia europea)Català: cirialera, herba salada, pollet, amanida de pobre... Castellà: polluelo, esparrago de mar, alacranera de las marismas..[ Francès: salicorne d'Europe Anglès: saltwort, common glasswort, chicken.. Alemany: Europäische Queller Italià: asparago di mare. Família: AMARANTÀCIES Floreix: agost/novembre Alçada: fins 40 cm. Fixa les dunes. Menjívola. |
Les tiges tendres es recullen el maig/juny i es poden menjar crues, en vinagreta, al vapor...es poden també confitar en vinagre.
Saltejades en oli son un bon acompanyament de plats de carn, en remenats d'ou o per les amanides.
Les fulles son gairebé imperceptibles perquè estan enganxades a les tiges carnoses que veiem i les flors son diminutes i es disposen de tres en tres en forma triangular i quan cauen deixen com un petit clotet.
És molt alcalina i molt rica en sals - iode, sodi i potassi -.
Té un sistema d'emmagatzemar i eliminar que separa la sal de l'aigua; hi ha unes cèl·lules especialitzades que eliminen el clorur sòdic que no necessita -aquest procés s'anomena halofilia- i això permet que pugui viure arran de mar.
Tot i ser salada té un bon equilibri de minerals i pot ajudar a regular la pressió arterial si es consumeix amb moderació i és diürètica i depurativa, ajuda a eliminar toxines i millora la funció dels ronyons.
En altres èpoques aquesta planta, així com també les algues marines, es cremava perquè la cendra que quedava és molt rica en sosa que s'utilitzava per fer sabó i vidre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada