diumenge, 26 de març del 2023

ESTÈVIA

(Stevia rebaudiana)

Català: Fulla dolça, fulla de sucre.
Castellà: estevia,hoja de caramelo, hierba de miel, planta de los diabéticos..
Francès: chanvre d'eau, stévia.
Anglès: candyleaf, sugarleaf, sweetleaf.  
                           
FamíliaCOMPOSTES. 
Floreix: Primavera/Tardor
Alçada: fins a 90 cm..
Alimentaria, al·lòctona.


També prové de la zona tropical de Sud-Amèrica. És una herba que reix espontània en algunes zones de Paraguai i de Brasil. En el seu hàbitat natural és un arbust que pot arribar a fer 90 cm. No necessita un terreny massa fèrtil.




Al llarg dels segles, els guaranís l'han fet servir com a edulcorant natural. Curiosament el seu nom botànic prové d'un metge valencià En Pedro Jaime Esteve (1500-1556) que la va investigà per primer cop com a edulcorant natural; no va ser reconeguda científicament fins que el naturalista suís Moisés Santiago Bertoni la va descriure el 1887i va caldre esperar el 1900 a que el químic paraguaià Ovidio Rebaudi va publiqués el primer anàlisi químic. 

És un edulcorant natural i gairebé sense calories. Cal dir que ha estat molt controvertida, possiblement perquè és massa beneficiosa i no interessa a la indústria farmacèutica i a la alimentària.


PROPIETATS: En no tenir gairebé calories és perfecte quan hi ha sobrepès, ideal per persones amb diabetis, neutralitza l'acides d'estómac i fa que els patògens no proliferin; ajuda a reduir la hipertensió, porta antioxidants i pot rebaixar el risc de patir càncer de pàncrees.