dimarts, 3 de maig del 2022

TRÈVOL DE PRAT

(Trifolium pratense)

Català: melgó, herba de la desfeta;
Castellà: trébol rojo, trébol voleta
Francès: trèfle des prés, trèfle violet.
Anglès: red clover.
Aleman: rotklee.
    
FamíliaPAPILIONÀCIES. 
Floreix: Abril/Juny 
Alçada: de 6 a 50 cm.
Prats. Medicinal. Farratge.

Les fulles, de 3 en 3, tenen la característica taca blanca.



PROPIETATS: es fa servir sobretot  la flor.

Rebaixa símptomes de la menopausa perquè les flors porten  abundants isoflavones, i va bé pels  problemes respiratoris, especialment quan s'està refredat amb tos i/o mal de coll; diürètic, antiinflamatori, contra les diarrees i sedant; per erupcions cutànies, èczemes, cremades; per refrescar la vista cansada.

Com a farratge és molt digestiu i amb moltes proteïnes, tot i que pot produir molts gasos pel que cal que es pasturi amb moderació.

Es sembra per enriquir sols amb nitrogen, com moltes lleguminoses, i com que la floració és llarga és una bona planta mel·lífera.

Les fulles es poden menjar en amanida o cuites i les flors també en amanida o per fer postres; de les llavors se'n pot fer farina o es poden germinar per aportar més vitamines.