(Origanum vulgare)
Català: moraduix bord;
Castellà: orégano, furiégano;
Francès: marjolaine sauvage, origan commun; Occità: majurano fèro, menugueta;
Anglès: pot marjoram, oregano, wild marjoram; Alemany: wilder marjoram. Família: LABIADES.
Floreix: Juliol/Setembre.
Alçada: 30 a 80 cm.
Marges de bosc.
|
"L'orenga tot el mal trenca"
Considerada
junt amb la farigola els millors antibiòtics naturals.
PROPIETATS: És
aperitiva, fa expulsar els gasos, antiinflamatòria, expectorant, diaforètica
(fa suar), analgèsica, cicatritzant... digestiva
i aperitiva, també pe fer suar.
Imatge feta vora el rec del camí vell de Pont de Molins. |
ES FAN SERVIR
les flors i les fulles en infusió, en tintura, en càpsules o en oli essencial,
quan hi ha retenció de gasos, desgana, nàusees, mals de panxa, febrades, grips,
al·lèrgies respiratòries i bronquitis, mals de queixal, afonies, faringitis;
també va bé quan hi ha insomni i ansietat, dolors reumàtics.
Tot i que és
molt bona per problemes digestius com que és molt forta cal evitar-la si hi ha
gastritis. Presa en excés i molt sovint pot restar l'absorció del ferro.
Algunes
pizzes en porten, i es posa també en sopes, pastes, amanides perquè fa el
menjar més gustós i digerible.
També és repel·lent
de formigues i altres bitxos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada