(Aloe vera) (Aloe barbadensis)
Català: atzavara vera, sèver de cavall, figuerassa, bàlsam de jardí, assèver...
Castellà: sábila, acíbar, aloe de Barbados. Francès: aloès des Barbades,aloès amer, mazambron, alwè. Anglès: aloe vera. Alemany: echte aloe.
Família: LILIÀCIES.
Floreix: Abril/Juny.
Alçada: fins a 50 cm.
Jardins. Es pot naturalitzar.
|
Sembla ser que aquesta planta prové de l'illa de Socotra, al nord-est d'Àfrica, és semi-tropical i es fa servir com a ornamental als jardins de rocalla i també en testos; tot i que es pot naturalitzar, pot ser una mica invasora.
Li agrada el sòl calcari i no necessita massa aigua. No li agraden les gelades més baixes de -10º.
És força coneguda degut a les seves múltiples aplicacions per la seva rica composició química i se n'han fet nombrosos estudis podent assegurar gairebé totes les següents PROPIETATS:
Pell: afavoreix la circulació de la zona afectada, rebaixa la inflamació, l'escalfor, la picor, calma el dolor, bactericida, hidrata i regenera per això ajuda a curar nafres, cremades...i també rebaixa les taques que el sol fa a la pell.
A nivell intern, fa pujar les defenses, millora la mucosa intestinal, les úlceres d'estómac i duodè i en neutralitza l'acidesa, conté enzims, minerals -fòsfor, potassi, zinc, coure, magnesi- i vitamines.
És abortiu pel que és completament contraindicat durant l'embaràs. També cal abstenir-se'n quan hi ha febre i problemes renals greus.
Quan se'n pren per primera vegada cal començar amb poca quantitat perquè pot provocar vòmits, diarrees, mareig.
Si en tens a casa i vols extreure la polpa, cal que primer es tallin les vores de les fulles on hi han les espines, doncs aquesta part és molt amarga, llavors es treu la capa externa de la fulla de sobre i de sota i ja es pot liquar o aplicar directament sobre la pell.
En el mercat es pot trobar en forma de suc, polpa, tintura, ungüent per cremades i per irritacions de la pell, en pols...