diumenge, 29 d’abril del 2018

MAGRANER

(Punica granatum)

Català: mangraner;
Castellà: granado, mangrano;
Francès: grenadier; Occità: miugranèr;
Anglès: pomegranate tree;
Alemany: granatapfel.

FamíliaPUNICÀCIES. 

Floreix: Juny/Agost.
Alçada: 2 a 5 m.
Medicinal. 


Magraner a la tardor en un dia de llevantada.
Ara en plena tardor, m’han cridat l’atenció els grocs tan lluminosos que pujant en cotxe al poble podem veure barrejats amb els verds dels marges de la carretera: els magraners amb tot la seva bellesa en forma d’arbusts o d’arbres – poden arribar a fer 4 o 5 m d’alçada - i amb magranes ja obertes amb els grans rosats a mercè dels ocells i la pela semblant el cuir vell.

A la primavera floreix cap el juny amb unes flors molt especials i peculiars per la seva forma i color vermell: tenen el calze carnós obert en forma d’estrella de 5 o de 7 puntes d’on surten uns pètals molt fins i arrugats i els estams també vermells les anteres dels quals son grogues. Cap a l’hivern perd les fulles i queden les espines ben visibles.

Aquesta família de plantes només té dues espècies i això junt amb la forma de la seva fruita fa que sigui una planta peculiar i única.

La nostra és la més estesa – l’altra ( púnica protopunica) només és a l’illa de Socotora –La cultivada és molt dolça i la silvestre més àcida però és la mateixa espècia.

Prové d’Àsia i es creu que foren els fenicis que el van portar i que fou escampat pel Mediterrani pels romans i pels àrabs. A la prehistòria ja se’l coneixia, se n’han trobat llavors a les piràmides d’Egipte, a Grècia se’l considerava símbol de l’amor i la fecunditat i actualment està escampat també a països d’Amèrica.

S’UTILITZA :
L’escorça de l’arrel i del tronc en maceració ( 80grs, per ½ litre d’aigua, 25 grs. si son nens en edat escolar i en aquest cas amb molt de compte) durant 24 hores i després fer bullir a foc lent fins que quedi en ¼ lt. Això es va prenent en dejú repartit en 2 0 3 dies. S’hi pot afegir mel o menta per fer-ho més fàcil de prendre. Al cap de dues hores de prendre-ho cal una infusió laxant. És excel·lent pels cucs intestinals, sobre tot per expulsar la solitària.
La pela de la magrana i els tels interns també tenen certa acció sobre els cucs, però sobre tot per les diarrees i també per netejar nafres de la pell, de la boca, conjuntivitis, faringitis, picors...
Infusió de flors  20-30 grs per lt d’aigua i una mica de la pela de la fruita : una cullerada cada hora mentre duri la diarrea i també per fer gàrgares quan hi ha faringitis o amigdalitis.
També es pot fer una decocció de fulles per rentar els ulls.
La fruita per grips i refredats perquè conté molta vitamina C. També és molt rica en potassi que afavoreix l’eliminació de líquids i molta fibra.
 
CONTRAINDICACIONS:
ULL!!!  la decocció de les escorces porta molts alcaloides i és totalment contraproduent donar-ne a dones embarassades, a nens i a persones esgotades o dèbils, perquè pot produir nàusees, vòmits, problemes de visió...i és per això que és
millor consultar a un professional.
Les persones amb úlceres d’estómac o intestinals poden tenir problemes també en menjar la fruita perquè és molt rica també amb tanins que son excel·lents antioxidants però poden irritar el tracte gàstric.

Com preparar granadina: Es pot preparar en fred: per cada  115 grs de suc de magrana àcida uns 200grs de sucre. Es posa en una ampolla si pot ser de vidre i es va removent diverses vegades al dia fins que el sucre es dissolgui del tot. A l’estiu és molt refrescant, barrejat amb una mica d’aigua gelada.

Imatge extreta d'English Wikipedia setembre 2005




Carme Frigola
Acupuntora – massatgista

Publicat a la revista Lertio.  Tardor – hivern 2012