(Cynara cardunculus)
Català: card coler, carxofera borda.
Castellà: cardo lechero, alcacil;
Francès: carde, cardonette, chardon d'espagne.
Anglès: artichoke thistle, cardoon.
Alemany: artischocke.
Família: COMPOSTES.
Floreix: Juny/Juliol.
Alçada: 40 a 150 cm.
Herbassars.
Medicinal, alimentària, ornamental.
|
Trobada al Mas Mulà |
PROPIETATS
semblants a la carxofera: aperitiva, protectora del fetge, digestiva, fa baixar
el sucre de la sang i diürètica.
Es fan servir
les flors -la carxofa- i les fulles sigui en infusió, en decocció, el suc fresc
de la planta i menjada.
Va molt bé
quan hi ha problemes hepàtics, càlculs biliars, indigestions, diabetis...
Es menja
igual que les carxofes, bullides, alvapor, fregides, arrebossades, a la brasa...i en begudes amargues.
Se la coneix
sobretot perquè se l'ha fet servir tradicionalment per quallar la llet i fer-ne
formatges.
Com que la
planta té un color cendrós i la flor és vistosa se la fa sevir també en
jardineria.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada