dijous, 29 de juny del 2017

HERBA-COL

(Cynara cardunculus)

Català: card coler, carxofera borda.
Castellà: cardo lechero, alcacil; 
Francès: carde, cardonette, chardon d'espagne. 
Anglès: artichoke thistle, cardoon.
Alemany: artischocke.

FamíliaCOMPOSTES. 
Floreix: Juny/Juliol.
Alçada: 40 a 150 cm.
Herbassars.
Medicinal, alimentària, ornamental.

Trobada al Mas Mulà








PROPIETATS semblants a la carxofera: aperitiva, protectora del fetge, digestiva, fa baixar el sucre de la sang i diürètica.

Es fan servir les flors -la carxofa- i les fulles sigui en infusió, en decocció, el suc fresc de la planta i menjada.

Va molt bé quan hi ha problemes hepàtics, càlculs biliars, indigestions, diabetis...

Es menja igual que les carxofes, bullides, alvapor, fregides, arrebossades, a la brasa...i en begudes amargues.






















Se la coneix sobretot perquè se l'ha fet servir tradicionalment per quallar la llet i fer-ne formatges.


Com que la planta té un color cendrós i la flor és vistosa se la fa sevir també en jardineria.