(Rubus ulmifolius)
Castellà: zarzamora;
Francès: ronce, orme; Occità: rumec, bartàs;
Anglès: blackberry bush, bramble;
Alemany: mittelmeer brombeere.
Família: ROSÀCIES.
Floreix: Maig/Agost.
Alçada: 1 a 10 m.
Bardisses.
Medicinal. Alimentària.
|
PROPIETATS: Antiinflamatòria, hipotensora, hipoglucemiant,
antisèptic, desintoxicant,
antitussígena, vulnerària,
diürètica i aplicada externament per banys "d'assiento" quan hi ha
problemes d'hemorroides o excés de fluix vaginal. També per fer gàrgares quan
hi han nafres a la boca, mal de coll, mal de queixal o genives inflamades.
S'APROFITEN els brots tendres cuits com a verdura i per mastegar-los
crus ( així ajuden a deixar de fumar); les fulles, les flors i els fruits quan han
madurat i fins i tot les arrels joves també es poden menjar cuites.
Les fulles en decocció per rentats, compreses i també es
pren l'aigua resultant quan hi han regles massa llargues.
Els fruits quan ja son negres, les mores, porten molta vitamina C, minerals i pigments
naturals que son antioxidants. Es mengen crus o en melmelada.
CURIOSITAT: Els
grecs la tenien per planta benefactora i la penjaven darrera la porta d'entrada
a la casa quan hi havia algun malalt i també la hi penjaven per allunyar els
mals esperits.
1 kg de mores, 1/2kg o
400 grs de sucre i suc d'una llimona mitjana.
Es renten les mores, s'escorren i es posen en una cassola
amb el suc de llimona i el sucre i es deixen amb el foc baix uns 5 minuts
aixafant-les una mica amb una cullera de fusta.
Després es trituren i si es vol
es passen per un colador per fer la textura més fina.
Llavors es posa la massa resultant a coure a foc lent uns 45
minuts remenant sovint perquè no s'enganxi fins que tingui la textura que volem
tot i tenint en compte que quan es refreda queda més compacte.
Finalment es
reparteix en pots de vidre que haurem esterilitzat prèviament i etiquetarem sense
oblidar la data.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada