dimarts, 20 de gener del 2015

CÀDEC


(Juniperus oxycedrus) i (Juniperus oxicedrus var. macrocarpa)
Castellà:Cada, broja; 
Francès: Cade, genévrier cade; Occità: cade, care;
Anglès: prickly cedar; Alemany: zedern wacholder.

Família CUPRESSÀCIES. Floreix: Abril/Maig.
Alçada: 1 a 10 m.
Garrigues, boscs clars.
Medicinal, industrial, ornamental.


Flors mascles que deixen anar el pol.len per fertilitzar les flors femelles que es convertiran en gàlbuls.
PROPIETATS: analgèsic, antifúngic, antihelmíntic, antiinflamatori, antireumàtic, antisèptic, aperitiu, diürètic, hipoglucemiant, vulnerari.

S'UTILITZA:
  • en infusió (escaldar) 30 grs,de gàlbuls o ginebres per litre d'aigua, 3 tasses/dia.
  • l'oli essencial per ingerir només pot ser segons indicació d'un professional i també diluït -25 gotes en 100 ml d'alcohol- per fer friccions on hi hagin dolors reumàtics, d'artrosi, cops, i també directament sobre un edema...
  • sufumigacions cremant qualsevol part de la planta en una habitació on hi hagi hagut algú patint una malaltia infecciosa per netejar-la i evitar que altres s'infectin.
  • a la cuina nosaltres no hi tenim massa costum però els alemayns en el seu "choucrut"que molt i molt simplificadament podríem dir que ve a ser l'escudella i carn d'olla amb col fermentada, hi afegeixen ginebres per ajudar a pair la grassa i per aromatitzar.
  • I qui no ha pres algun "cubata"?. Evidentment la ginebra i el gin menorquí provenen de la destil.lació dels ginebres però ja saps que no és la millor manera de fer-ne ús, tot i que és un bon aperitiu.
TE EFECTES MOLT POSITIUS per rebaixar la grassa de pell i cabells, per l'acne i per èczemes; també quan hi han regles doloroses o escasses; per l'estrés i el cansament; és bo per eliminar l'àcid úric; desinfectant dels bronquis; ajuda a eliminar paràsits intestinals i gasos i és aperitiu però per sobre de tot pel que és més eficaç és pels dolors reumàtics i neuràlgics, caiguda del cabell, nafres,  dermatomicosis, dermatitis, paràsits intestinals, retencions de líquids i/o edemes.

CURIOSITATS fins fa uns anys l'utilitzàvem com a arbre de Nadal, ara fem servir els avets,  i forma part de moltes tradicions (de fet és un altre tipus de juniperus). A Alemania per exemple serveix perquè "els lladres tornin el que han robat", a la Toscana es creu que allunya tota classe de bruixeries de les cases i com el cedre, es tira al foc doncs les seves fustes fan molta olor i es considera que el fum puja al cel com si fossin oracions. 

COM DIFERENCIAR: Es diferencia sobre tot del ginebró (juniperus communis) per les ratlles blanques que tenen les fulles: l'oxycedrus en te dues i el communis només una. Aquí el que més hi ha és l'oxycedrus.

ULL!: tot i les seves meravelles les dones embarassades i els nadons millor que se n'oblidin i també cal en general no abusar-ne, doncs si bé ajuda els ronyons, massa dosi els pot afectar seriosament.





















Gàlbul o fruit.

Juniperus oxycedrus var. macrocarpa.  
Aquesta varietat es troba a Cap de Creus i és una espècia protegida, arriba només fins a 3 m i com que rep una tramuntana molt forta, va agafant unes formes que sembla que embolcalli les roques.
Aquest en concret és una espècie protegida.