(Lavandula dentata) Català: espígol retallat, tomaní, encens silvestre. Castellano: alhucema rizada,cantueso rizado, espliego rizado, espliego dentado. Francès: lavande dentée, lavande frangée. Anglès: fringed lavender, french lavender. Alemany: grüner zahn-lavendel, gezähnter lavendel. Família: Labiades. Floreix: gener/maig Alçada: fins 1m. Ornamental, perfumeria. |
Petit homenatge a la natura que ens acompanya i a les persones respectuoses que volen i saben gaudir-ne, per CARME FRIGOLA.
dimecres, 20 de novembre del 2024
ESPÍGOL DENTAT
dilluns, 28 d’octubre del 2024
VIDIELLA
(Clematis flammula) Català: ridorta Castellano: hierba muermera, gata rabiosa, azahar bravo, hierba de los pordioseros... Francès: clématite flammette, c.odorante, c.brûlante... Anglès: fragrant virgin's bower. Alemany: brennende waldrebe, mandel-waldrebe... Família: ranunculàcies. Floreix: juny/agost Alçada: fins 10m. Tòxica. |
Imatge de Jardí botànic de Gombren. |
Si es frega a la pell produeix irritacions, llagues, per això també es feia servir per simular malalties de la pell i demanar caritat, d'aquí el nom de "hierba de los pordioseros".
També se la fa servir a les platges per estabilitzar dunes.
diumenge, 27 d’octubre del 2024
VIDALBA
( Clematis vidalba) Català: vidauba,ridorta, verdiguera, vidiella. Castellano: clemátide, hierba de las llagas, hierba de los pordioseros,jazmin de monte Francès: clématite des haies, clématite vigne-blanche. Anglès: old man's beard, traveller's joy. Alemany: gewönliche waldrebe. Família: ranunculàcies Floreix: juny/agost Alçada: fins 15 m. Tòxica. |
Els fruits tenen aquesta mena de plomes que fan que les llavors s'escampin fàcilment. |
Imatge extreta de Flickr de Ferran Turmo Gort. |
ROGETA
( Rubia peregrina) Català: raspeta Castellano: carrasquilla Francès: garance voyageuse Anglès: wild madder . Alemany: kletten-krapp, levantinische krappwurzel. Família: rubiàcies Floreix: maig/agost Alçada: fins 3 o 4m i fins 6 m de longitud. |
Les flors son grogues normalment amb cinc pètals, que poden ser quatre també i els fruits son boletes de color ver que quan maduren son negres. Se'n desconeix la toxicitat.
L'arrel te components colorants però no s'ha de confondre amb la Rubia tinctorum que aquesta sí que es feia servir a la indústria tèxtil per tenyir els teixits de vermell.
És mediterrània i se la pot trobar en alzinars, zones rocalloses...
dilluns, 2 de setembre del 2024
ARISTOLÒQUIA SARMENTOSA
(Aristolochia clematitis)(Aristolochia infestis) Català: herba de les gotes, herba pudent. Castellà: clematitide, cornamusa enredada. Francès: aristoloche clématite. Anglès: birthwort. Alemany: gewöhnliche osterluzei, aufrechte osterluzei.. Família: Aristoloquiàcies. Floreix: Maig/Setembre Alçada: fins a 100 cm. TÒXICA, Medicinal. |
Es una planta herbàcia que pot arribar a fer 100 cm i potser erecta, enfilar-se a una altra planta o bé rastrera; té les arrels tuberoses i les fulles en forma de cor. Les flors grogues en forma de tub acabat amb una llengüeta. Fa pudor.
És molt tòxica, pot produir insuficiència renal, tot i això en decocció pot millorar ferides infectades i llagues. Es feia servir com a avortiu i per millorar trastorns de la menstruació però només la poden fer servir persones que sàpiguen molt bé les mides.
A l'antic Egipte es feia servir contra les mossegades de les serps verinoses.
CANÒNICA DE SANTA MARIA DEL ROURE
EL ROURE
Al segle XII hi havia la primera església romànica que tenia un fort lligam amb el Castell de Montmarí, de fet encara hi ha l'escut d'aquesta casa; hi ha informació de que en els segles XIII i XIV hi havia una comunitat d'agustins (clergues seglars sota la Regla de Sant Agustí).
El 1.326 se'n documenten 3 altars, el principal dedicat a Santa Maria on hi havia la talla de fusta romànica de la verge assentada i els altres dos un dedicat a Sant Lluc i l'altre a Santa Magdalena.
Comença la decadència després de la pesta i només hi queden tres frares; pateixen saquejos i el 1.389 encarreguen una nova imatge però d'alabastre.
Escut de Montmari |
A la segona meitat del segle XV els monjos van fugir o van ser expulsats i van amagar la imatge gòtica de la Verge sota un gran roure que hi havia.
Acabada la guerra el 1.486, els monjos van tornar i no van trobar la imatge; uns quaranta anys més tard un toro del ramat del Mas Jordà de Pont de Molins que solia pasturar per allà sempre es posava a rascar i bramar sota el roure i així fou com van trobar la imatge i sembla ser que d'aquí ve el nom del Roure.
Al principi del segle XVII un clergue anomenat Jaume Puig fa construir l'església nova prop del monestir, on era el roure on van trobar la imatge, i el 1.638 es col·loca en el tronc de l'arbre; després d'això van començar processons i es diu que el 1.640 la imatge suava i que en van ser testimonis gent de Llers i també gent de Figueres.
A mitjans de l'any 1.794 la guerra amb els francesos es feu molt bèstia i hi van haver saquejos, assassinats...i la línia defensiva es va establir entre Sant Llorenç de la Muga i el Cap de Creus i el Roure fou l'escenari d'una important batalla que van guanyar els francesos i que va fer que poguessin entrar a Figueres el 22 de novembre; va ser en aquesta batalla que el Roure va ser fortament bombardejat i el deixaren desfet.
Ha estat en aquests darrers anys que s'ha anat reconstruint poc a poc de fet encara s'hi pot veure la grua i material de construcció.
És lloc privilegiat per les vistes que te de la plana de l'Empordà i on també h ha una mica de zona de pic nic, fa de bon anar .
dijous, 29 d’agost del 2024
LES BASSES DELS TERRISSERS
Aquest indret de fet pertany al terme municipal de Figueres, és a la zona nord, en el Puig de les Basses, al costat de la presó, sobre l'autopista i toca el terme de Llers.
Està catalogat dins l'Inventari de zones humides de Catalunya; va sorgir de l'extracció d'argiles de les famílies Bonaventura i Ymbert, aquests darrers de Figueres que ja eren terrissaires des del segle XVIII.
A l'estiu sol estar molt sec, de fet necessita pluges; té una bassa mes gran i d'altres més petites, tot i això hi ha diversitat d'espècies, sobretot aus migratòries i a nivell de vegetació -canyís, joncs, balca o boga...- també es veu la diferència amb l'entorn que és agrícola i també de pedra seca com la Garriga d'Empordà -també hi ha tres cabanes de pedra seca, dues d'elles derruïdes.
TRÍBOL
(Tribulus terrestris) Català: abriülls, queixals devella, ull de bou, cairell... Castellà: abrojo, espuelas, gata rabiosa, pincabicicletas... Francès: tribule terrestre, croix de Malte. Anglès: goatead, bullsead, caltrop. cat-head, devil's-weed,tackweed.. Alemany: gemeiner, burzeldorn, erdsternchen... Família: Zigofil.làcies. Floreix: Abril/Setembre Alçada: fins a 50 cm. Medicinal. |
Imatge del fruit amb les espines pel qual se l'anomena "pinchabicicletas", extreta de Wiquipèdia. |
dissabte, 6 de juliol del 2024
ESPELTA
(Triticum aestivum spelta) Català: escandia Castellà: espelta, escaña o escanda mayor. , Francès: épeautre, blé des Gaulois. Anglès: spelt,dinkelweat, hulled wheat. Alemany: dinkel, spelz, spelt, fesen, schwabenkorn... Família: Gramínies. Floreix: maig/agost Alçada: fins a 150 cm. |
Des de l'Edat Mitjana se n'ha cultivat al nord de l'Estat Espanyol, a Suïssa, Austria, Alemania...
TRADESCANTIA NANUK
(Tradescantia Nanouk) Castellà: albiflora nanouk, amor de hombre Família: commelinàcies. Floreix: estiu Alçada: fins a 60 cm. Ornamental. |
diumenge, 30 de juny del 2024
FÚCSIA
(Fuchsia x hybrida) Castellà: fuchsia, zarcillos de la reina... Francès: fuchsia. Anglès: fuchsia. Alemany: fuchsien. Família: onagràcies. Floreix: maig/agost Alçada: fins a 100 cm. |
Son originàries de Sud-Amèrica i poden ser de diversos colors. Aquí es fan servir com a ornamentals.
dimarts, 25 de juny del 2024
CUA DE RATA
(Polypogon monspeliensis)(Alopecurus monspeliensis) Català: cua de guilla, pelosa. Castellà: cola de zorra, flecos de lana, mijo silvestre, pasto cervuno. Francès: polypogon de montpelier. Anglès: annual beard-grass. Alemany: gewöhnliches bürstengras Família: gramínies. Floreix: maig/agost Alçada: fins a 100 cm. |
dijous, 20 de juny del 2024
TRAMÚS BORD
(Lupinus angustifolius) Català: llobí bord Castellà: altramuz azul, lupino azul, haba de lagarto. Francès: lupin àfeuilles étroites, lupin bleu. Anglès: narrowleaf lupin, blue lupin Alemany: blaue lupine, schmalblättrige lupine. Família: papilionàcies Floreix: abril/juny Alçada: fins a 60 cm. |
Tot i que es conrea, aquesta planta creix silvestre en terrenys sorrancals i ben drenats i com moltes papilionàcies tenen nòduls a les arrels provocats pel bacteri Bradyrhizobiumn que fa fixar nitrogen en el sòl; és indicadora de sòls àcids.
Les seves llavors o mongetes son un aperitiu típic de la zona Mediterrània; normalment es presenten en salmorra.
Tenen un alt contingut de proteïnes, hidrats de carboni, fibra, vitamines - B1, B2, B3, B6, B9 i Vit.E -, minerals - Fe, Ca, Mg, Ph i Zn -.
PROPIETATS:
Redueix els nivells de colesterol, d'àcid úric i de sucre.
Estimula la renovació celular.
Ajuda a explusar el paràsits intestinals.
Redueix el restrenyiment.
I com que té àcids grassos afavoreix el sistema cardiovascular.
També es fa servir per fabricar pinsos pel bestiar i per fer composicions florals.
dimarts, 21 de maig del 2024
ESPÍGOL DE MAR
(Limonium narbonense) (Limonium angustifolium) Català: cua d'euga Castellà: lavanda de playa Família: plumbaginàcies Floreix: juliol/setembre Alçada: fins a 1 m. Ornamental |
Imatge extreta de Wikipedia |
diumenge, 12 de maig del 2024
OCELLS DELS AIGUAMOLLS - 1
Ànec collverd mascle (Anas platyrhynchos) |
Femella i cries de collverd |
Ànec cullerot mascle i femella (Anas clypeata) |
Ànec cullerot mascle reposant. |
Xarxet comú mascle (Anas crecca) |
Xibec (Netta rufina) |
Mascle i femella. |
Ànec blanc (tadorna tadorna) |
Cigne mut (Cignus olor) |
Per comparar la mida amb els ànecs.. |
Imatge cedida per Antoni Abad- 10/20 |
Oca vulgar (Anser anser) |
Cabusset (tachybaptus ruficollis) |
Cabussó emplomallat (podiceps cristatus) |
Corb marí jove |
Corb marí gros (Phalacrocora carbo) |
Cigonya blanca (ciconia ciconia) |
Grua (grus grus) |
Flamenc (Phoenicopterus roseus) |
Capó real (Plegadis falcinellus) |