(Convallaria majalis) Català: lliri de maig, lliri de la Mare de Déu. Castellà: muguete, lirio de los valles, convalaria. Francès: muguet de mai, muguet commun, lis des vallées, reine des bois, amourette. Anglès: lily of de valle, Mar's tears, Our lad's tears. Alemany: Maiglöckchen, maieriesli. Floreix: Primavera Alçada: fins 20 cm. Boscos de faig, roures. Medicinal i molt tòxica alhora. |
Totes les parts externes són tòxiques, es especial les flors i els fruits; el contacte extern pot provocar irritació a la pell i als ulls; la ingesta pot donar nàusees, mareig, diarrees, arítmies, pressió al pit; primer pot fer pujar molt la pressió arterial i accelerar el pols i després la baixa amb la respiració molt lenta i finalment aturada cardíaca. Si es mengen més de 5 baies cal anar directa al metge.
En medicina es fa servir com a tònic cardíac i diürètic.
Té una sola tija sense ramificacions d'on en surten dues fulles i la branqueta amb les flors; es pot confondre amb l'all d'os (allium ursinum). Es troba sobretot en boscos de faigs i roures.
Per la seva bona olor es fa servir en perfumeria tot i que actualment es fa sintèticament.
Se la considera una planta màgica, portadora de bona sort, relacionada amb moltes tradicions i llegendes; a França encara ara és tradició regalar muguet el dia 1 de maig.